Bernardkáry 2010 se jely na Borku

Závody na kárách byly kdysi v Berouně velmi populární zábavou dětí i rodičů. Druhý ročník ojedinělého podniku s názvem Bernardkáry se uskuteční zítra na Borku u Suchomast.

U hřbitova na osadě Borek u Suchomast bude 26. června hodně živo. Od kostela sv. Mikuláše odstartuje druhý ročník závodu ve sjezdu na podomácku vyrobených kárách Bernardkáry 2010, jehož mediálním partnerem je týdeník Sedmička. Podnik se pojede dvoukolově formou cyklistické časovky. Čas pro přípravu závodních strojů nastává. „Kromě výsledného času budeme bodovat kreativitu, stroj by měl zaujmout originalitou. Bude se posuzovat technicky správný průjezd celé trati, umělecký dojem a schopnost zaujmout i pobavit obecenstvo. Reakce diváků přinášejí cenné body,“ říká Radek Kutzendörfer z občanského sdružení Music & Art Club Český kras.
Součástky vhodné ke stavbě káry jsou podle zkušených konstruktérů k nalezení v každém kovošrotu. Na kárách jezdily děti v kopcovitém Berouně už v 70. letech minulého století. „Závodní“ dráhou byly tehdy nové asfaltové chodníky na Velkém sídlišti pod Homolkou nebo polní cesty pod Dubem. Stejně jako se děti předháněly v rychlosti jízdy z kopce, trumfovali se tatínkové a dědečkové v technické dokonalosti vyrobených strojů.
„Na startu se scházela horda dětí i rodičů. Někdo měl vychytané stroje s volantem a sedačkou z tramvaje, jiný jen dřevěnou fošnu s kolečky od kočárku nebo tříkolky, říditelnou nohama. Kluci si vyměňovali šablony vyřezané žiletkou do čtvrtky a sprejem stříkali na káry loga světových značek,“ vzpomíná berounský rodák Kutzendörfer, autor myšlenky tuto tradici oživit.
Loni na Borku u Suchomast uspořádal „Art Club“ první ročník závodu na kárách do vrchu i z kopce s názvem Bernardkáry 2009. Název akci daroval rodinný pivovar v Humpolci, na start se postavilo čtrnáct jezdců a závodní trať lemovaly asi dvě stovky diváků.

Po stezce od kostela

Závodní dráhou Bernardkár je asfaltová cyklostezka z Borku do Želkovic. Na trase účastnící absolvují opět krátký výběh od hřbitova i zpomalovací šikany v nejstrmějším sjezdu.
Početný tým se chystá z dolního Poberouní. „Stavíme tři káry. Letos odstaruje celá naše rodina,“ slíbil Martin Zálešák z Let u Řevnic. Cenu za umělecký dojem získali loni třiatřicetiletý Petr Knapp se třicetiletým Janem Jelenem na celodřevěné káře ve stylu „Flinstounových“. „Můj životní partner Petr staví lidem střechy na klíč. Moc času na zábavu nemá. S kamarádem se nicméně pustili do stavby káry půl dne před závodem,“ řekla trojnásobná matka, třiatřicetiletá Kristina Chomátová z Bezdědic. Pro letošek chystá tato stáj nový stroj. Loni „stříbrnou káru“ v rychlostní soutěži zdokonaluje také bývalý automobilový závodník Karel Černý z Vižiny, jehož závodní činnost ukončila těžká nehoda při jedné amatérské soutěži. „Doporučuji začít se stavbou káry s dostatečným předstihem. Důležité jsou účinné brzdy, na trase je slalom mezi kužely. Zároveň musí být dostatečně rychlá a ovladatelná,“ řekl tento bývalý soutěžní jezdec.

Káry jako turistický cíl

Pořadatelé z občanského sdružení Music & Art Club Český kras chystají letošní ročník jako benefiční akci pro poskytovatele sociálních služeb Koniklec ze zámku v Suchomastech. Návštěvníci mohou klientům přispět drobnou částkou formou dobrovolného vstupného. „Pro příchozí bude zdarma k dispozici místo pro dvacet stanů,“ vyzval Kutzendörfer turisty k výletu na bývalou farní ves kláštera sv. Jiří v Praze.
„Bernardkáry jsou jedinečnou příležitostí zavítat na tento neprávem opomíjený vrch Českého krasu. Nově opravený kostel sv. Mikuláše vedle udržovaného hřbitova v rukou Černého Petra je dnes skutečnou pastvou pro oko,“ řekl římskokatolický farář Zbigniev Ponichtera, který v kostele na Borku pořádá pravidelné bohoslužby.

**Také chystáte svou vlastní káru?

Borek od roku 1228 spadal pod klášter sv. Jiří v Praze a byl poplužním dvorem Vyšehradské kapituly v roce 1422 se zde odehrála vítězná bitva u Borku nad Poláky kostel má novou šindelovou střechu, bývalá fara je ve správě spolku pro pěstování vědy a kultury ( ) hřbitov u kostela sv. Mikuláše spravuje bývalý sládek Berounského Medvěda Petr Černý na opravu dosud čeká krypta rodiny Marešových ze Suchomast a zvonice z Borku do Želkovic vede asfaltová cyklostezka, která je v plánu sítě cyklostezek Po stopách českých králů pořadatel si vyhrazuje právo nepustit káru na start, konstrukční rady jsou na tel. 774 253 334 Bernardkáry startují v sobotu 26. června ve 14 hodin info:


http://faraday.webz.cz





www.klubborek.cz