Bydlení s autem za okny

Německo: V berlínské čtvrti Kreuzberg vznikají luxusní byty, do nichž se budou moci obyvatelé nastěhovat v podstatě i se svým autem na počátku příštího roku. Jde o bydlení, pro které se i v německých médiích vžilo anglické „carlofts“.

Speciální nákladní výtah umožní zaparkovat vůz i vysoko nad střechami okolních domů v podstatě na terase za prosklenou stěnou. V „experimentálním“ obytném domě na sedmi podlažích vznikne celkem 11 těchto bytů o ploše 224 až 540 m2, za které zájemce zaplatí od 486 tisíc do 1,6 milionu eur. Jeden autovýtah „obsluhuje“ z jedné strany domu pět bytů, druhý šest bytů.

Ale ani v ranní špičce, kdy lidé spěchají do zaměstnání nebo na letiště, by se nemělo stát, že budou na výtah čekat, neboť je právě obsazen. Každý obyvatel si totiž bude moci výtah naprogramovat až měsíc dopředu.

V domě, jehož hrubá stavba je hotova, nejde jenom o luxus, ale také o pohodlí. Z auta se do bytu snáze přenese nejenom těžký nákup, ale třeba spící dítě. Je to ještě pohodlnější než parkovat v podzemní garáži. Kreuzberg byla před pádem berlínské zdi „okrajová“ čtvrt Západního Berlína, na jejímž území se nacházel proslulý přechod „Checkpoint Charlie“. Stejné domy se budou stavět také v dalších německých městech, například v Mnichově, Düsseldorfu, Frankfurtu či Hamburku. Zájem o ně je také v ruském Petrohradu nebo blízkovýchodní Dubaji - všude tam, kdy vysoká hladina podzemních vod nedovoluje stavět klasické garáže pod povrchem.