Carl Icahn rezignoval. Po Applu už nežádá rozsáhlý odkup akcií

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Americký investor Carl Icahn stáhl svůj nedávný požadavek, aby technologická společnost Apple během tohoto finančního roku odkoupila vlastní akcie za 50 miliard dolarů (více než bilion korun).

Finanční rok Applu končí v září a šéf podniku Tim Cook minulý týden řekl, že firma od konce ledna nakoupila vlastní akcie v hodnotě asi 14 miliard dolarů. Reagovala tak na pokles jejich ceny po neuspokojivých čtvrtletních výsledcích.

Icahn dnes uvedl, že vzhledem k těmto nákupům již nevidí důvod, aby trval na svém návrhu. K rozhodnutí přitom investor dospěl jen den poté, co konzultační společnost ISS doporučila akcionářům Applu, aby se postavili proti Icahnově návrhu.

Akcionáři měli o návrhu hlasovat na valné hromadě 28. února. Vedení Applu je ale již dříve vyzvalo, aby hlasovali proti návrhu, protože podnik si potřebuje udržet finanční flexibilitu.

Icahn na konci minulého měsíce oznámil, že nakoupil další akcie Applu za zhruba půl miliardy dolarů (viz jeho tweet). Hodnota jeho podílu ve firmě tak překročila čtyři miliardy dolarů.