ČEZ požádal o povolení stavby dvou nových bloků v Temelíně

Společnost ČEZ předala na Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) žádost o povolení stavby dvou nových jaderných bloků v Temelíně. Ukončila tak pětileté přípravné práce a je připravena na licenční proces podle atomového zákona. Uvedl to ČEZ.

ČEZ v souvislosti s tímto krokem také zveřejnil Zadávací bezpečnostní zprávu. „Stejně jako u výběrového řízení nebo posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme celou Zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvádí ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský.

Zadávací bezpečnostní zpráva má přes 830 stran a podílelo se na ní 35 odborníků z ČEZ i dalších institucí, jako je například ÚJV Řež. Jde o dokument, který musí být předložen k posouzení SÚJB. Při jeho zpracování přitom odborníci vycházeli z požadavků a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Nejdůležitějším výstupem jsou takzvaná projektová východiska pro budoucí nové bloky vyplývající z charakteru lokality a splnění všech kritérií pro umístění jaderného zařízení dle legislativy.

„Fakt, že se v lokalitě Temelín již provozují dva jaderné bloky, nám pomohl jen částečně. Výhodou bylo samozřejmě velké množství vstupních dat, k dispozici máme i stávající bezpečnostní zprávu provozované elektrárny a výsledky zátěžových testů. Museli jsme nicméně některá data aktualizovat či doplnit a využít k jejich vyhodnocení nejmodernější metody. Také jsme udělali obsáhlou analýzu všech požadavků české jaderné legislativy, standardů Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Asociace západoevropských jaderných regulátorů a všechny jsme je promítli do Zadávací bezpečnostní zprávy. Mezinárodní obhajitelnost projektu je pro nás klíčová,“ konstatuje manažerka útvaru kvalita a bezpečnost projektu ETE 3 a 4 Iva Kubáňová.

Zpráva také uvádí parametry příkladů referenčních bloků, které jsou odvozeny od řešení firem, které společnosti ČEZ předaly své nabídky. „Žádost o povolení umístění jaderného zařízení v lokalitě Temelín nemá žádnou souvislost s aktuálními kroky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ doplnil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Antimonopolní úřad totiž v minulém týdnu uvedl, že firma nemůže s případným vítězem tendru podepsat smlouvu, dokud nerozhodne o odvolání francouzské Arevy kvůli vyřazení ze soutěže. V posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ČEZ může pokračovat.