Čínští aktivisté: Nový výrobce iPhonů a iPadů zneužívá zaměstnance

Šéf Applu Tim Cook na inspekci v čínské továrně

Šéf Applu Tim Cook na inspekci v čínské továrně Zdroj: profimedia.cz

Apple si našel náhradu za dlouhodobého partnera Foxconn, stále více komponentů pro něj vyrábí rovněž čínský Pegatron. Stejně jako v případě Foxconnu se ale i u nového dodavatele objevují zprávy o zneužívání zaměstnanců.

Zpráva organizace China Labor Watch, sídlící v New Yorku, poukazuje na porušování bezpečnostních norem a předpisů na ochranu životního prostředí, zadržování výplat zaměstnanců či zabavování dokumentů, které čínští pracovníci potřebují pro změnu zaměstnavatele, či nuzné životní podmínky na dělnických ubytovnách. Porušování zákonů se podle zprávy týká čínských továren tchajwanského Pegatronu.

Apple v reakci na zprávu uvedl, že „dbá na dodržování bezpečných a rovných pracovních podmínek ve svém dodavatelském řetězci“. Apple prý od roku 2007 u Pegatronu vykonal 15 auditů, včetně několika neohlášených prověrek v uplynulých 18 měsících.

Americká firma potvrdila, že vedení firmy v několika případech odebralo zaměstnancům jejich identifikační průkazy, Apple následně Pegatronu nařídil, aby tuto praxi ukončil. Společnost dodala, že obvinění vznesená China Labor Watch prošetří. „(Obvinění) plně vyšetříme a podnikneme okamžité kroky k napravení jakýchkoli porušení čínského pracovního práva a našeho vlastního kodexu,“ slíbil podle deníku Wall Street Journal i šéf Pegatronu Jason Cheng.

Pegatron dosud unikal pozornosti lidskoprávních aktivistů díky své malé velikosti. Firma ale díky zakázkám od Applu rychle roste. Analytici odhadují, že z továrny Pegatronu nedaleko Šanghaje pochází třetina všech vyrobených iPhonů a iPadů. Kvůli rostoucí poptávce Pegatron od března přijal dalších 20 tisíc zaměstnanců, jejich počet tak nyní dosahuje 70 tisíc.

Při hledání zaměstnanců se Pegatron spolehl na specializované agentury. Ty podle aktivistů mohou zaměstnancům odebrat část platu, pokud u Pegatronu nezůstanou pracovat po určenou dobu. Tuto podmínku se ale zaměstnanci obvykle nedozvědí předem, tvrdí někteří pracovníci.

Kvůli rychlému růstu podle China Labor Watch zaměstnanci běžně pracují více než 60 hodin týdně, což je maximální limit požadovaný Applem. Toto obvinění odmítají jak Pegatron, tak Apple. L“Během posledních dvou měsíců byla pracovní doba pod 60 hodinami týdně,“ uvedl Pegatron. Podle Applu červnová inspekce v továrně ukázala, že průměrný zaměstnanec kompletující jeho výrobky pracuje 46 hodin týdně.

Apple letos přesunul část své produkce k Pegatronu, aby snížil svou závislost na jednom dodavateli. Tchajwanská firma vyrábí mimo jiné iPad Mini a získala také zakázku na připravovaný levnější iPhone. Skandál se zneužíváním zaměstnanců v minulosti postihl i Foxconn. Číňané se po auditu Applu na jaře 2012 zavázali, že své praktiky změní.