CPI Group koupila za 1,8 mld. korun průmyslový areál na Slovensku

Realitní skupina CPI dokončila významnou akvizici autoprůmyslového areálu ve slovenském Lozornu. Logistický park koupila CPI Group od německé společnosti AIRE GmbH & Co. Hodnota transakce dosáhla téměř 1,8 miliardy korun. Logistický park Lozorno představuje první a největší autoprůmyslový park ve střední Evropě, který byl navržen speciálně pro dodavatelské a montážní firmy automobilky Volkswagen. Výstavba areálu o celkové rozloze 25 hektarů probíhala v letech 2001 až 2005. Park dnes zahrnuje pět hal s celkovou pronajímatelnou plochou dosahující 118 tisíc metrů čtverečních.

„Logistika je v aktivitách CPI Group zatím nejmladším segmentem, jehož rozvoji se věnujeme několik posledních let. Logistika se v současnosti jeví jako nejrychleji se zotavující odvětví. Spojení kvalitního zázemí areálu s významnými nájemci je tak pro nás atraktivní dlouhodobou investicí,“ uvedl k transakci generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Areál leží 23 km od Bratislavy u obce Lozorno, u dálnice D2 směrem na Brno a těží z výhodného umístění na křižovatce evropských obchodních tras. Napojení na dálniční a silniční tahy doplňuje železniční vlečka a nákladní rampa, která zajišťuje distribuci součástek přímo z výrobních a montážních linek. George Lewis, vedoucí oddělení Capital Markets v pražské pobočce Jones Lang LaSalle, která zastupovala prodávajícího v této transakci, komentoval slovy: „Prodej projektu Lozorno Logistics Park je největší transakcí na slovenském realitním trhu od roku 2007 a jednoznačný signál o zvyšující se důvěře investorů v tento trh.“

CPI Group se na Slovensku projevovala především jako retailový investor. Původní síť hypermarketů Hypernova rozšířila v loňském roce o dva hypermarkety TESCO a počátkem tohoto roku o sedm obchodních areálů Family Centrum. Ve střednědobém horizontu zde hodlá zahájit i vlastní výstavbu retail parků např. v Žilině nebo v Senici. V roce 2008 skupina dokončila výstavbu horských apartmánů Hrabovo u Ružomberku. Nově koupený logistický areál v Lozornu tak navazuje na záměr investora udržovat rozmanitost svého portfolia i na Slovensku.