Crystalex propouští další zaměstnance, obchodníky i sekretářky

Bohemia Crystalex Trading opouštějí desítky pracovníků. Lidé dostali výpověď.

Téměř osmdesát lidí rozšíří počty nezaměstnaných na Liberecku. Propouští je společnost Bohemia Crystalex Trading, která je v konkurzu. Jde o lidi, kteří pracovali nejčastěji jako asistenti nebo referenti obchodu.
„Společnost Bohemia Crystalex Trading nás informovala o propuštění sedmdesáti osmi zaměstnanců. Nejčastěji jde o technicko–hospodářské pracovníky,“ potvrdil Ladislav Dvořák, analytik Úřadu práce v Liberci. Svá místa lidé opouštějí již v těchto dnech, poslední ukončí práci pro BCT na konci srpna.
Výpovědi lidé ve firmě začali dostávat už od února, všem běžela nebo běží výpovědní lhůta. Do začátku letních prázdnin by jich mělo zůstat ve společnosti jen minimum. „O výpovědích jsme věděli dopředu, takže nás nepřekvapily. Po novém místě jsem se už poohlížela, ale zatím bez úspěchu. Uvidím, třeba něco ještě do prázdnin seženu,“ uvedla jedna z propouštěných pracovnic BCT, která si přála zůstat v anonymitě.
O hromadném propouštění se lidé v BCT dozvěděli už na začátku roku. „Naším cílem je ke konci června nechat ve společnosti maximálně patnáct zaměstnanců. To stále platí,“ potvrdil před několika dny insolvenční správce firmy Bohemia Crystalex Trading advokát Michal Krejčí. Poslední zaměstnanci se rozloučí s prací pro Bohemia Crystalex Trading s posledním srpnovým dnem. Do tohoto termínu chce správce ukončit provoz podniku.
Valná část lidí, kterých se hromadné propouštění ve firmě dotkne, jsou Liberečané. Ti zde dříve pracovali, avšak s vyhlášením konkurzu na BCT byla uzavřena liberecká pobočka a začali dojíždět za prací do jiných měst.
Zda se propuštěným lidem podaří ve svém oboru najít brzy nové uplatnění, si nikdo v těchto dnech netroufá odhadnout. Bez práce na Liberecku bylo k poslednímu dubnu osm tisíc dvě stě čtyřicet čtyři lidí. Volných míst pro ně šest set čtyřicet dva. Nižších administrativních úředníků hledalo práci osm set čtyřicet tři. Volná místa v oboru však bylapouze čtyři.
Společnost Bohemia Crystalex Trading (BCT) je mateřskou firmou čtyř výrobních skláren – novoborského Crystalexu, Skláren Kavalier ve Světlé, Skláren Bohemia v Poděbradech a Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Zajišťovala proně odbyt a servis. Soud poslal BCT do konkurzu letos v březnu.
Mateřská firma dluží necelé tři miliardy korun.