Designblok letos podesáté

Již podesáté představí podzimní Dny designu výběr toho nejlepšího z českého a světového designu. Letos přinesou několik programových novinek a týden plný akcí, designu, koktejlů, módy a hvězd…

Před deseti lety 14 obchodů s designovým nábytkem představilo své novinky během prvních čtyř dnů prvního ročníku Designbloku. Od té doby se na tuzemské scéně mnohé změnilo a Designblok vyrostl do rozměrů akce evropského významu. Letos se Designbloku účastní rekordních 202 zástupců (77 obchodů a firem, 12 galerií, 12 školních ateliérů a 76 designérských studií) s prezentacemi na 66 místech po celé Praze, ale zejména v tradičních zónách designu - na Starém a Nové Městě, Vinohradech, v Karlíně a v Holešovicích.

Informační centra Designbloku letos budou ve dvou superstudiích - Superstudiu Corso, Karlín a Superstudiu Dox, Holešovice.

Infocentrum bude také v Nike Prague Store na Václavském náměstí. Řada firem představí své nové obchody (Bulb, Scandium, Vitra, 3DH) nebo nabídne nové expozice. Na Designbloku se také poprvé představí řada nových obchodů, které by návštěvníci rozhodně neměli pominout (BoConcept, Urban Survival, Dřevovýroba Podzimek).

#####Řada nových projektů

Vedle tradičních prezentací mezinárodních výrobců v showroomech svých distributorů je připravena i řada původních výstavních projektů, zejména v Créme de la créme v Superstudiu Corso v Karlíně, kde bude mimo jiné i kavárna. Mimořádnými instalacemi budou jistě i prezentace nábytku Alias a látek Kvadrat v rámci výstavy Alfreda Häberliho v Konsepti nebo nábytku a svítidel Moooi (Bulb) v expozici Studia Job v Superstudiu Dox v Holešovicích. Nakonec vedle zahraničních hvězd (Alfredo Häberli, Studio Job) a celé domácí špičky (Bořek Šípek, Olgoj Chorchoj, Maxim Velčovský, Jiří Pelcl, Divan Design, Daniel Piršč, Eva Eisler a další) se na Designbloku letos představí také výběr současných polských a slovenských designérů.

#####Designblok Fashion Week

První ročník Designblok Fashion Week, který se uskuteční v rámci letošního Designbloku, je vyústěním rostoucího zájmu módních návrhářů o prezentaci na Designbloku. Této akce se účastní celá česká módní špička (Liběna Rochová, Klára Nademlýnská, Denisa Nová, Monika Drápalová, Timour et Group, boheme, Muset Fashion Design, Hana Zárubová, Chatty, Jakub Polanka, Hana Havelková…) i řada zcela nových jmen (Zuzana Sedmidubská, Zdenka Imreczová, 333, Tjulii, Chi Chi a další).

#####Děti & děti

Jsou všude kolem nás, a tak se staly také velkým tématem pro designéry a výrobce. Hračky a dětský nábytek se staly hlavním námětem designérských instalací In2, mojemoje, Jerry a Anička Kozovi, ateliéru designu VŠUP, nebo nábytkářské firmy Process (např. realizace návrhů Olgoj Chorchoj). Hračky budou i v kolekci Křehký (design Imagery), dětský nábytek pak například v showroomech 3DH (Magis) a Vitra.