Děti a sport: bruslení a krasobruslení

Každé pondělí od půl páté do půl šesté odpoledne se mohou všechny děti od tří do patnácti let učit na zimním stadionu bruslit.

Poslední šanci mají do konce ledna, další škola bruslení začne až na podzim.
A že se základy bruslení naučí, je dopředu zaručené. Vedou je kvalifikované trenérky boleslavských krasobruslařů. „Jedna lekce přijde na padesátikorunu, brusle stojí šest set korun, potřeba je ještě přilba,“ řekl předseda oddílu krasobruslení TJ Auto Škoda Petr Zajkr. Naučit bruslit se je možné za dva měsíce, stačí hodinový trénink jednou týdně. „Nejrychleji to zvládnou děti od osmi do deseti let,“ doplnil Zajkr. Podle něho mají chuť a rozumí tomu, co po nich trenér chce. Na krasobruslení je ale už pozdě. Tam je ideální věk ve čtyřech až pěti letech. Když se rozhodnou nadané děti pokračovat v oddíle, musejí rodiče počítat, že je to finančně náročný sport. Jen brusle stojí na šest tisíc korun, tři a půl tisíce korun boty a dva a půl tisíce nože. Kostým až pět tisíc korun. „Hodina tréninku stojí dvě stě korun, částka se dělí mezi děti, které v tu chvíli trénují,“ uvedl Zajkr. Děti cvičí pětkrát v týdnu odpoledne a v sobotu dopoledne.
Oddíl má dvacet závodníků, z nichž je jediný chlapec. Dvanáct závodnic soutěží v Poháru Českého krasobruslařského svazu. Tři krasobruslařky se v březnu zúčastní mistrovství republiky v krasobruslení. Mezi juniorkami to bude Magda Kolářová, mezi žačkami Monika Zörklerová a v kategorii mladší žačky bude závodit Dorotka Horáčková.