Do Jihlavy přijela špička aikida

O víkendu do Jihlavy zavítal švýcarský učitel Aikida Fritz Heuscher, který všem zúčastněným žákům předával své bohaté zkušenosti.

Exhibice začala za dohledu Fritze Heuschera již v pátek v odpoledních hodinách, kdy se cvičení účastnily děti, od osmnácti hodin pak dospělí. Program vyvrcholil sobotním programem.

Žáci si vyzkoušeli boj se zbraní, přesněji dřevěným nožem. Ve velmi přátelské, zároveň však bojovné, atmosféře se v sobotu od tří hodin odpoledne natěsnala do malé tělocvičny Sokolu Jihlava uzavřená společnost zhruba o třiceti cvičencích oblečených do bílých kimon. Zkušenější žáci si navíc oblékli hakamu, což v překladu znamená kalhotová sukně, obvykle černé barvy.

Na úvod si všichni cvičenci klekli do řady vedle sebe naproti učiteli, následovaly asi dvě minuty hrobového ticha. Poté si každý našel své místo na modrozelených tatami, neboli žíněnkách, a provedl dechové cvičení. Ještě před tím, než začal Heuscher ukazovat jednotlivé chvaty, sedli si žáci do půlkruhu kolem učitele, který jim přednášel.

„Jste středem celého vesmíru a zároveň jste jen malá část,“ znělo z úst švýcarského učitele. Heuscher nezapomněl žáky také upozornit na správné držení těla, kterému věnoval bezmála čtvrthodinu cvičení.
Na odzbrojení útočníka stačil jeden chvat Po zhruba čtyřiceti minutách přišlo na řadu to nejlepší
z celého odpoledne, samotné nacvičování chvatů. Učitel si vždy vybral jednoho z cvičenců,
na němž chvat předvedl, poté dal pokyn a každý žák si vybral svého partnera, se kterým předvedený chvat vyzkoušeli.

Některé chvaty vypadaly opravdu nebezpečně, jednoho takového se účastnili pouze ti zkušenější.
„Toto je velmi těžký chvat,“ upozorňoval Heuscher. Dále předvedl, jak chytře a bez přebytečné síly eliminovat útočníka s nožem. Díky šikovnému chvatu byl soupeř nucen nůž upustit na zem. Než Heuscher oficiálně ukončil setkání, provedli žáci navzájem, jeden druhému, masáž zad. Celé cvičení končilo dlouhým potleskem směřovaným na švýcarského mistra.