Festival Finále změní Plzeň v encyklopedii českého filmu

Čtyřiadvacátý hon na Zlatého ledňáčka zahájí předpremiéra filmu Czech Made Man. Hlavní pocta festivalu Finále čeká na Ivu Janžurovou.

Když přišlo Finále v roce 1968 na svět, přiřkly mu sudičky roli přehlídky, která zbilancuje českou kinematografii za uplynulých dvanáct měsíců. Dnes se k této bilanci přidává ohlížení mnohem a mnohem hlouběji do české kinematografie, ale i pohled vpřed. Letošní festival zahájí předpremiéra černé komedie Czech Made Man s Janem Budařem v hlavní roli. „Když jsem si přečetl scénář, bylo mi jasné, že Jakub Vrána je člověk, který se odváží prakticky všeho, jen aby si splnil svůj sen být nejbohatším člověkem na zeměkouli. Mě ta role učila a stále učí přijímat mé vlastní stíny. Je to taková exkurze do míst, kam se člověk bojí i jen pohlédnout, protože má strach, že tam uvidí něco, co nebude schopen přijmout. Tenhle film je originální a naprosto neuvěřitelná jízda. Jízda, která bude překvapovat, bavit a někoho i trochu děsit,“ říká o novém filmu Tomáše Řehořka Jan Budař.

Mekka českého filmu Festivalu se letos podařilo vměstnat projekce do jediné budovy. Měšťanská beseda se tak na sedm dní promění v Mekku českého filmu. Promítat se bude v kinosále, v malém i velkém sále, v Jonáši a nově i v Primátorském salonku. „Tady budeme promítat například záznamy z Bytového divadla Vlasty Chramostové,“ prozrazuje ředitel festivalu Ivan Jáchim. A dodává, že diváci uvidí všechny festivalové snímky v digitální kvalitě a chybět nebude ani 3D. Nejmenší publikum se dočká večerníčků Václava Chaloupka, školy mohou vybírat ze snímků, které spadají do kategorie povinná četba. Mimořádně lákavou částí všech filmových festivalů je účast hvězd. Kdo konkrétně přijede v delegaci k tomu kterému filmu, vědí organizátoři s jistotou vždy až na poslední chvíli. Už teď je ovšem jasné, že od 17. do 23. dubna bude možné v Plzni potkat Soňu Červenou, Vlastu Chramostovou, Ivu Janžurovou, Jana Hřebejka, Víta Klusáka, Petra Jarchovského, Romana Zacha a mnoho dalších známých tváří.

„Díky krizi nám klesly náklady na ubytování,“ poznamenává k tomu Ivan Jáchim. Jediným vykročením ze zdí Besedy se stanou open-air projekce U Branky. Ty letos nabídnou komedie dvojice Svěrák-Smoljak. Připomenou i Smoljakovy osmdesátiny, které by oslavil letos v prosinci. Dvě poroty rozhodnou O tom, ke komu se nakonec rozletí Zlatý ledňáček, rozhodnou letos opět dvě mezinárodní poroty. Té celovečerní bude předsedat herečka a operní pěvkyně Soňa Červená, dokumentární pak režisérka Drahomíra Vihanová. Do finálových bojů o titul nejlepšího českého filmu postoupilo sítem předvýběru deset snímků. Ostatní promítne festival mimo soutěž. O Zlatého ledňáčka i o přízeň publika se nakonec utkají filmy Habermannův mlýn, Hlava-ruce-srdce, Kajínek, Kuky se vrací, Největší z Čechů, Nevinnost, Občanský průkaz, Osmdesát dopisů, Přežít svůj život a Román pro muže. Dvakrát tolik jich bude bojovat o Zlatého ledňáčka v kategorii filmů dokumentárních. Mezi nimi například Rychlíkův portrét rodu Schwarzenbergů, časosběrný snímek Heleny Třeštíkové Katka nebo třeba devítiminutová hříčka na téma poválečné dějiny Československa a jejich výuka na školách. Vít Klusák přiveze svůj nový, opět kontroverzní dokument Vše pro dobro světa a Nošovic.

Pocty, poklony, holdy Hlavní poctu složí letos Finále dvojnásobné předsedkyni své poroty, herečce Ivě Janžurové. Nepředstaví ji však jako komičku, ale jako vynikající představitelku charakterních rolí. V sekci Sága rodu Procházků festival přiblíží rodinu plnou literátů: Jana Procházku, scénáristu Kočáru do Vídně či Ucha, jeho dcery, spisovatelky Lenku a Ivu, a jeho vnučku, Lenčinu dceru Mariu. Ta si za svůj snímek Kdopak by se vlka bál odvezla v roce 2009 z Plzně Zlatého ledňáčka. Součástí filmového festivalu je několik let i knižní edice, která představuje osobnosti českého filmu. Letos se zaměří na „Firmu MICHR“ – tedy na kameramana Stanislava Milotu a jeho ženu, herečku Vlastu Chramostovou. Diváci se zároveň dočkají promítání Spalovače mrtvol, Play Macbeth či Zprávy o pohřbívání v Čechách. „Podařilo se nám získat i dokumenty německé televize ZDF, které natočil Stanislav Milota v šedesátých letech, a od té doby je asi neviděl. Takže věříme, že jejich promítáním uděláme radost firmě MICHR,“ dodává Ivan Jáchim. Na křtu knihy věnované Stanislavu Milotovi a Vlastě Chramostové zahrají Jaroslav Hutka a Vlasta Třešňák.

Legendy Porty Jejich hudba volně naváže na letošní fenomén doby, jímž je festival Porta. „Připomeneme si třicet let přesunu Porty do Plzně. Promítneme různé krátké filmy, včetně Dvorany Porty z roku 1989, která byla podle mne absolutním vrcholem festivalu v celé jeho historii,“ říká dramaturg této sekce Robert Elva Frouz. Přestože Porta byla nesporně fenoménem své doby, měli pořadatelé problém získat hosty, kteří by o ní přijeli do Plzně hovořit. „Porta je festivalem, o němž si kdekdo myslí, že mu ho někdo ukradl,“ vysvětluje Frouz.

Nakonec účast přislíbily legendy, jakými jsou Marko Čermák, Pavel Lohonka Žalman, Jiří Černý či Jiří Tichota. FIlmy NA šich LEt Tradiční sekce Báječní lidé s klikou se letos zaměří na osobnosti, které letos slaví nebo by oslavily významné kulatiny: Hugo Haase, Gustava Machatého, Otakara Vávru, ale třeba i Jiřího Stránského, Evalda Schorma nebo Jana Kačera. Na plátno se tak vrátí Bílá nemoc, Bumerang, Den sedmý, osmá noc, Extase, Romance pro křídlovku nebo V žáru královské lásky. Na letošek festival přichystal zbrusu novou talkshow, jejíž název je odvozen od původního významu názvu samotného festivalu: FIlmy NAšich LEt.

Jejím průvodcem bude významný filmový publicista Tomáš Baldýnský. Publikum se dočká dvojic osobností, které budou vyprávět o filmech, jež jsou jim blízké nebo je nějak ovlivnily. Pozvání do historicky první talkshow FIlmy NAšich LEt přijali Martin Dejdar a Jiří Lábus. Z programu festivalu nezmizela ani talkshow Zdeňka Suchého. Ten si do svých pořadů už víc než deset let zve mladé umělce a zaměřuje se na propojení filmu, hudby a hudebních klipů. Letos přivítá talenty mladé herecké generace, herečku Terezu Voříškovou a herce Kryštofa Hádka. V druhé talkshow se diváci setkají s herečkou Bárou Hrzánovou a Zdeňkem Vřešťálem ze skupiny Nerez. S nimi si připomenou Zuzanu Navarovou.