Filadelfie – místo pro práci, relaxaci i nakupování

Moderní čtvrť pokračuje ve svém rozvoji. Areál obohatí další objekt – budova FILADELFIE. Má být synonymem slova jedinečnost a stát se novou dominantou BB Centra. Navíc díky své obchodní pasáži ještě více rozšíří již tak pestrou nabídku služeb areálu.

FILADELFIE se začala stavět v květnu 2008 mezi ulicemi Želetavská, U Pomníku a U Michelské školy v Praze 4-Michli, v sousedství již stojících budov B, C a E.

Stejně jako ostatní v BB Centru bude i FILADELFIE splňovat standardy bezpečně vybavené budovy s nejmodernějším protipožárním zabezpečením – 24hodinová ostraha a centrální recepční služba, turnikety, oddělené výtahy pro podzemní a nadzemní podlaží. V podzemních garážích bude téměř 1000 parkovacích stání z většiny využívaných nájemci a zčásti veřejností. Budova nabídne svým nájemcům kancelářskou plochu o téměř 30 000 m2 v sedmnácti nadzemních podlažích.

„V kvalitě vnitřního prostředí a uživatelského komfortu patří FILADELFIE k nejmodernějším administrativním budovám a odrážejí se v ní bohaté zkušenosti developera BB Centra – společnosti PASSERINVEST GROUP, a. s.,“ říká architekt Jan Holna z architektonické kanceláře DaM, která je autorem návrhu budovy. Základem architektonického řešení stavby je silný půdorysný koncept podlaží. Hmota objektu vychází z tvaru kříže vepsaného do elipsy, což celkový výraz domu odlehčuje. Tuto koncepci dále podporuje tvar stran objektu – čtyři fasádní „vlny“ navozují dynamický pocit z obvodového pláště a odhmotňují základní tvar stavby.

Budova bude dalším přírůstkem do promyšleného seskupení moderních architektonicky zajímavých staveb, jež společně vytvářejí harmonickou koncepci celého areálu BB Centra. V blízkosti FILADELFIE vznikne rozsáhlý park, který bude doplněn vodním prvkem. Nové zelené plochy mají sloužit nejen k relaxaci, ale vytvoří také příjemnou klidovou zónu. Místo k relaxaci je připraveno pro nájemce i na střeše nové budovy, kde vznikne terasa s nevšedním výhledem.

#####Stavbu nové dominanty BB Centra startuje PSJ

První stavební práce na FILADELFII zahájila česká stavební společnost PSJ, a. s., zhruba před měsícem a navázala tak na dosavadní spolupráci s investorem BB Centra PASSERINVEST GROUP. Na výstavbě celého komplexu se totiž podílí od roku 1996. Stavební investice do projektu, na němž PSJ působí jako generální dodavatel, se odhadují na 1,95 miliardy korun.

„Jsem rád, že se společnost PASSERINVEST GROUP rozhodla pro PSJ. Jde o významného investora a takovéto zakázky jsou pro PSJ prioritou. Projekt se svým rozsahem – 6 podzemních a 17 nadzemních podlaží s celkovou podlahovou plochou 63 000 m2 – řadí mezi naše nejrozsáhlejší. Očekávám od něj, že podpoří další rozvoj PSJ a bude tak přínosem pro naši firmu,“ sdělil generální ředitel společnosti PSJ František Vaculík. „BB Centrum je naším klíčovým projektem. Spolupráce s PSJ vždy probíhala korektně a přesvědčivě působí i její dlouholeté zkušenosti v oboru. To ovlivnilo rozhodnutí, komu stavbu největšího objektu BB Centra svěřit,“ doplnil Radim Passer, předseda představenstva PASSERINVEST GROUP. Projektovým manažerem stavby je ing. Pavel Duran, jenž je vybaven zkušenostmi z výstavby budovy Gamma, která je rovněž součástí BB Centra. Staveniště tým PSJ převzal v květnu. Probíhají tu úvodní stavební činnosti a zahájeny už byly i výkopy budoucí obrovské stavební jámy. Tu by měla od listopadu začít vyplňovat spodní část monolitické konstrukce, která má dospět k nejvyššímu bodu v lednu 2010. Dokončení samotné budovy FILADELFIE se plánuje na druhé čtvrtletí roku 2010.

BB Centrum je nová městská čtvrt v Praze 4-Michli, jejíž výstavba byla zahájena v roce 1996. V současné době ji tvoří 11 budov o celkové ploše téměř 150 000 m2. Součástí projektu se také stane řada nových služeb, dva rozsáhlé parky, křesťanské komunitní centrum s mateřskou školkou. Celkové investice dosáhly už výše 8,5 mld. Kč a při úplné realizaci BB Centra překročí částku 15 miliard Kč.