Google nadělí Schmidtovi akcie za sto milionů dolarů

Předseda správní rady Googlu Eric Schmidt

Předseda správní rady Googlu Eric Schmidt Zdroj: CC BY 2.0: TechCrunch

Předseda správní rady Googlu Eric Schmidt dostane už druhý mimořádný bonus v posledních třech letech. Za „své zásluhy o úspěch Googlu“ v roce 2013 získá akcie v hodnotě sta milionů dolarů a dalších šest milionů dolarů v hotovosti.

Bývalý šéf Googlu odměnu získá příští týden, uvedla společnost pro americkou burzovní komisi. Schmidt přitom získal odměny o podobné velikosti už v roce 2011. Stejně jako tehdy ale může Schmidt a akciemi nakládat až po uplynutí čtyřleté lhůty.

Schmidt vedl Google deset let, v roce 2011 předal řízení Larrymu Pageovi, jednomu ze zakladatelů internetového vyhledávače. Zároveň získal post ve správní radě, kde jeho plat vyskočil ze symbolického jednoho dolaru za rok na 1,25 milionu dolarů a navíc jednorázově akcie a opce v hodnotě sta milionů dolarů.

Akcie Googlu loni získaly 58,4 procenta a poprvé prolomily hranici tisíce dolarů za kus. Roční tržby se zvýšily o 21 procent na 55,5 miliardy dolarů.

Stejně jako dříve Schmidt, dostávají spoluzakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin od roku 2004 symbolický roční plat jeden dolar. Většina jejich osobního majetku je vázána přímo na akcie Googlu.

Akcie Googlu v posledních pěti letechAkcie Googlu v posledních pěti letechAkcie Googlu v posledních pěti letech | bruner@mf.cz