Hospodaření liberecké záchranné služby prověří kriminalisté

Hospodaření liberecké záchranné služby prověří kriminalisté. Kraj má podezření na spáchání majetkového deliktu a podá do poloviny prosince trestní oznámení na neznámého pachatele.

Rozhodla o tom včera mimořádná rada kraje, řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Důvodem jsou vážná pochybení v účetnictví, která odhalila nedávná kontrola, dodal.

„Chybí nám majetek za 1,1 milionu korun. Konkrétně jde o studii k bezpečnostně informačnímu systému. Nikde ji nelze dohledat,“ upřesnil. Auditoři, kteří prověřovali účetnictví záchranné služby ještě před kontrolou, měli k dispozici jen zlomek ztraceného materiálu, navíc jen v kopii. Na základě studie má mimo jiné fungovat komunikace mezi operačním střediskem a záchrannými vozy. „Vypracovat ji měla podle dokladů pražská firma Deltax, ta ale k 31. červenci ukončila svou činnosti,“ upřesnil Novák.

Chybějící studie je jen jednou s celé řády zjištěných pochybení. Kontroloři, kteří prověřili hospodaření od loňského prosince do současnosti, narazili i na chybějící nebo neúplné účetní doklady, nevýhodné smluvní vztahy, nestandardní postupy při čerpání peněz z Fondu kulturních a sociálních potřeb nebo nevýhodné prodeje aut.

„Jednoznačně šlo o porušení rozpočtových pravidel,“ podotkl Novák. Připustil, že hospodaření záchranné služby kraj nikdy předtím nekontroloval, ačkoli podle mluvčího úřadu Jiřího Langra by měla účetnictví všech příspěvkových organizací prověřovat kontrola pravidelně každé dva roky.

Záchranná služba zasahuje v Libereckém kraji ze 14 výjezdových stanovištích. Letos obdrží na svou práci zhruba 75 milionů korun od zdravotních pojišťoven a více než 155 miliony korun ji dotuje kraj. Bývalý ředitel Zdeněk Kubr byl pro podezření ze špatného hospodaření v srpnu odvolán. O funkci přišlo i pět dalších manažerů. Zatím jsou však stále zaměstnanci záchranné služby.