Hrdinové Karviné očima školáků

Nejzajímavějším Karviňanem je Filip Dadej. Minimálně podle vítězného videa soutěže Karviná - Moje město.

Bylo jich pět. Pět školních televizních štábů hledalo výjimečného člověka ze svého okolí, aby ho představilo světu prostřednictvím reportáže v soutěži Karviná - Moje město. Pro školáky z Majakovského školy je hrdinou spolužák Filip Dadej (na fotografii na ramenou kamarádů), trojnásobný mistr kraje v judu.
„Reportáž byla nejlepší hlavně proto, že si kluci a holky dali takovou práci, že nevyzpovídali Filipa jen někde u stolu nebo v hale. Byli s ním na tréninku, zarecitoval jim, zahrál divadlo, zašli i k němu domů,“ vysvětluje porotkyně Monika Danková z regionální televize. Dadej, o kterém byl vítězný snímek, si naoko stěžuje. „Udělali mi doma binec, musel jsem rozložit všechny medaile. Spolužáky zaujalo ale nejvíc rádio ve sprše,“ vtipkuje Dadej. Reportáž vznikala ve školním televizním studiu přibližně třicet hodin. Velký podíl měl na práci i Ondřej Mravík, který dokument sestříhal. „Ve škole se informatiku neučíme. Učitelé mi program na stříhání ukázali, nebylo to až tak těžké,“ skromně dodává Mravík.
Kvůli natáčení toho mladí reportéři ale hodně zameškali ve škole. „Někdy se prostě nedařilo a my museli záběr několikrát opakovat. I v důležitých předmětech, jako je matematika. Učitelé nám ale vyšli vstříc. Zato my jsme pak museli fůru informací do svých sešitů dopsat,“ stýská si Veronika Pazdziorová.
Všichni Filipovi spolužáci se shodli, že si ho za svého hrdinu vybrali proto, že je nejen skvělý judista, herec a recitátor, ale i kamarád a třídní bavič. „Jsem rád, že mě takto mí spolužáci vidí. Opravdu to hodně potěší. Moc jim děkuju,“ podotýká dvanáctiletý Dadej.