Jiný svět v hledáčku rybího oka

Fotografie, v nichž je třeba chvíli hledat, než se objeví ten správný konec. V Cafe & Gallery MP7 vystavuje své lomo snímky táborská autorka Clare.

Skutečnost deformovaná do jiných úhlů tak, jak na ni lidské oko není zvyklé nahlížet – fotografie zachycené rybím okem lomofotoaparátu. Speciální „hračka“ upravená pouze pro tento styl focení odvozuje svůj původ z ruských Lomo fotoaparátů. V Táboře s ní nejlépe pracuje devatenáctiletá fotografka, která si říká Clare. „Ráda fotím barevné objekty, hraju si s nimi. Ze středu fotek vyjde spousta barev, miluju detaily i portréty,“ říká Clare, čerstvá absolventka táborského gymnázia. Fotit začala před třemi roky.
Clare patří ke zhruba dvěma stovkám lidí v republice, kteří se tomuto stylu fotografování věnují. „Fotím opačným způsobem, než by člověk čekal. Třeba lampa ze spodního záběru funguje na fotce jako cesta do nebe,“ usmívá se Clare, podle níž je lomografie v Česku spíš underground.
Lomografie je pro nadšence životní styl. Foťáky jsou v retrostylu a mají nápaditý design. Vyrábějí se ze dřeva, papíru, jednorázové a dokonce bez hledáčku, s efektem rybího oka nebo s překrýváním expozice. Přijdou zhruba na dva tisíce korun. Fungují na stejných principech jako klasické foťáky Lomo, stačí obyčejný film. Snímky se vyvolávají ručně. Nejlepší fotky vznikají náhodou. Zásady jako „nemysli a zapomeň na pravidla“ mluví za vše. Výstava v Cafe & Gallery MP7 potrvá do srpna, pak se přesune do čajovny v Soběslavi.