Kobalt pomůže od bolesti

Nový přístroj budou po čase využívat nejen onkologičtí pacienti z Kladna, ale i Prahy a okolí.

V kladenské nemocnici začne v červnu fungovat kobaltový ozařovač. Jeho pořízení stálo devatenáct milionů korun. Vysílané dávky záření nemají za úkol prvotně léčit, nýbrž ulevit pacientům od bolesti.
„Jako první ošetříme dvě ženy z Kladna, kterým bylo před několika týdny odstraněno nádorové ložisko z prsu. Ženy ve věku mezi pětapadesáti a pětašedesáti roky jsou v současné době v domácím ošetření a na ozařování budou pravidelně docházet,“ uvádí primář radioterapie Josef Kvěch. Ten přešel do kladenské nemocnice v březnu ze stejného oddělení v Motole.

V kraji jen dva

Po zkušebním provozu nabídne nemocnice od července službu onkologickým centrům v Praze a okolí. „S nimi se následně dohodneme, kolik pacientů k nám mohou posílat. Současně s tím začneme nabírat i naše pacienty,“ dodává Kvěch. Ve Středočeském kraji jsou pouze dva kobaltové ozařovače. Kromě kladenského je další v Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši.
Kobaltový ozařovač je v oblastní nemocnici umístěn ve speciálním bunkru v suteré- nu. V těchto dnech v něm odborníci provádějí poslední úpravy. Nový přístroj ovšem všichni pacienti z kladenské onkologie nevyužijí. Někteří jsou totiž léčeni jinými metodami, chemoterapií nebo hormonální léčbou a ozařovač jim více nepomůže.

Chybí asistenti

„Nedokážu říct, kolik pacientů ošetříme ročně, protože to závisí nejen na kapacitě ozařovače, ale i na počtu radiologických asistentů pro jeho obsluhu. Máme nyní problém naplnit jejich optimální počet. Očekáváme zájem studentů, kterým budeme schopni nabídnout praxi během studia,“ konstatuje primář Josef Kvěch. Denně by měl ozařovač ošetřit až třicet pacientů. Každý z nich bude ozařován několik minut buď jednorázově, nebo několik týdnů v pětidenních cyklech od pondělí do pátku.
„Pacienti, kteří dnes musí denně jezdit do Prahy, ušetří nejen spoustu času, ale také se jim uleví, protože cestovat po ozařování tak daleko je velmi únavné,“ míní Kateřina Roubalová, která prodělala rakovinu lymfatických uzlin.
Ze stávajícího onkologického pavilonu, který sousedí s areálem nemocnice, se pacienti přestěhují do hlavní budovy s ozařovačem nejdříve za tři roky. To už by měla být hotova rekonstrukce monobloku. Ten stavbaři začnou opravovat letos v listopadu, kdy nemocnice uvede do provozu nový pavilon akutní medicíny.