Krasobruslařská mistryně uhýbá rolbě

Třináctiletá Eliška Veselá z Berouna začínala bruslit na zamrzlém rybníčku jarovské návsi. Dnes je ve své kategorii nejlepší českou krasobruslařkou.

Předpoklady k vykroužení ladných piruet ostrými noži do ledu zaregistrovali rodiče u talentované sportovkyně včas. S brusličkami na nožkách vyjela Eliška Veselá z Jarova na led poprvé na začátku tisíciletí, když jí byly tři roky.
„Od malinka byla na to šikovná, tak jsme si řekli, že ji v tom podpoříme,“ vzpomíná na počátky krasobruslení v Berouně maminka Renata Veselá. Ona ani nikdo z rodiny přitom v té době neměl s tímto sportem žádnou zkušenost. Nejdříve vozili dcerku na hodiny do Rokycan, později založili v Berouně vlastní oddíl.

Jarovský třesk

„Založili jsme oddíl Kraso Beroun, ve kterém je dnes asi patnáct členů. Společně s Eliškou trénuje o čtyři roky mladší a neméně talentovaná Petra Holečková pod vedením Michaely Smiovské,“ popisuje matka Elišky a jedenadvacetiletého Jakuba. Dnes, v rámci tréninku potlačení trémy před publikem, zpestřuje Eliška Veselá berounským divákům prvoligových hokejových utkání přestávky. Když krouží ukázky svých sestav, musí se při tom vyhýbat rolbě, která pro hráče upravuje led.

Denně na ledě

Vrcholový sport je řeholí a krasobruslení zvlášť. Děti jsou na ledě každý den.
„Svého času jsme trénovali před školou, momentálně dostáváme led odpoledne. Vedení zimního stadionu nám vychází vstříc,“ dodala matka, které péče o dceru zabírá většinu jejího volného času.
Součástí tréninku jsou také hodiny baletu. V téhle rodině však ani přesto nejde všechno stranou jenom kvůli sportovní kariéře. Eliška patří k premiantům 2. základní školy v Preislerově ulici. „Chtěla bych jít na gymnázium a potom určitě na vysokou. Kam konkrétně, to se ještě rozhodnu,“ řekla školačka, která je letošní mistryní ve své kategorii, když vyhrála finále soutěže nazvané Bruslička.