Hilary Mantelová může obhájit prestižní Man Booker Prize

Úspěch. Hilary Mantelová
se svou nejnovější knihou
sklízí ovace a ceny,
k největším úspěchům
patří zisk prestižní
Man Booker Prize

Úspěch. Hilary Mantelová se svou nejnovější knihou sklízí ovace a ceny, k největším úspěchům patří zisk prestižní Man Booker Prize Zdroj: profimedia.cz

Britská spisovatelka Hilary Mantelová se po J. M. Coetzeem a Peterem Careym může stát teprve třetím spisovatelem, který získá dvakrát cenu Man Booker Prize. Navíc vůbec první autorkou, jejíž dvě knihy z jedné série získají Man Booker Prize. Vyplývá to ze seznamu užšího finále letošního ročníku prestižního ocenění, který dnes zveřejnila porota vedená Peterem Stothardem, editorem týdenní literární přílohy deníku Times.

Román Hilary Mantelové nazvaný Bring Up the Bodies je na seznamu šesti knih, z nichž porota 16. října vyhlásí vítěze 44. ročníku ocenění. Bring Up the Bodies je pokračováním knihy Wolf Hall, která získala Man Booker Prize v roce 2009.

Mantelové budou konkurovat hned dva debutanti. První je úspěšná autorka povídek a přispěvatelka do mnoha magazínů Alison Mooreová se svou prvotinou The Lighthouse, druhým pak indický autor Jeet Thayil za Narcopolis. Debutový román naposledy vyhrál v roce 2008, kdy Man Booker Prize získal Aravind Adiga za knihu The White Tiger. Za svůj debut The Gift of Rain byl v roce 2007 ve finále Booker Prize také Tan Twan Eng, jehož druhý román The Garden of Evening Mists se o cenu uchází letos. Finálovou šestici pak uzavírají Deborah Levyová se svým prvním románem po 15 letech Swimming Home a experimentální próza Umbrella od Willa Selfa.

Man Booker Prize (dříve známá pod jménem Booker-McConnell Prize) se uděluje od roku 1969 a je určena anglicky píšícím tvůrcům z britského Commonwealthu, Irska a Zimbabwe. Spolu s Pulitzerovou cenou za román je považována za nejvýznamnější literární ocenění světa. Její vítěz obdrží prémii padesát tisíc liber, každý finalista pak dva a půl tisíce liber. Zároveň každý rok platí, že výrazně vzroste prodej všech finalistů o desítky až stovky procent.

Knihy se také mnohem častěji překládají. V České republice vydává romány Hilary Mantelové nakladatelství Argo. Po Wolf Hall vyšla kniha Za temnotou, překlad Bring Up the Bodies by měl vyjít v průběhu příštího roku.