Jak se střeží největší tajemství Hollywoodu

Oscar

Oscar

Tajné místo, utajené trasy, sofistikovaný jedinečný systém. Ne, to není výčet metodického postupu bezpečností služby. Jde o utajení jmen budoucích nositelů nejprestižnější filmové ceny – Oscarů. Dopředu ho znají jen dva muži na světě.

Je to až neuvěřitelné, ale důvěru uchránit tajemství má stále jedna firma. Společnost PwC letos oslaví už 79 let, po které z pověření americké Akademie filmového umění a věd sčítá hlasovací lístky pro udílení Oscarů.

Letošní hlasování probíhalo od 8. do 19. února. Sčítací proces tradičně vedli Brad Oltmanns a Rick Rosas, partneři PwC, kteří jsou tak jediní dva lidé na světě, jež znají vítěze Oscarů ještě před samotným udílením cen.

To proběhne v živém televizním přenosu vysílaném americkou stanicí ABC v neděli 24. února v 16 hodin odpoledne kalifornského času (v pondělí v 1 hodinu ráno středoevropského času).

Dlouhodobě zavedený systém PwC zaručuje přesné sečtení všech hlasovacích lístků na tajném místě, aby byl zaručen nejvyšší možný stupeň důvěrnosti, objektivity a přesnosti. Oltmanns a Rosas vedou tým speciálně prověřených auditorů. Zřejmě precizně, protože během celé doby nedošlo k jedinému bezpečnostnímu pochybení.

Jak to celé probíhá?

Vyplněné hlasovací lístky jsou doručeny PwC. Vedoucí sčítacího týmu pak ručně zpracují hlasy podle pravidel stanovených Akademií. V rámci bezpečnostních opatření jsou připraveny dvě kompletní sady obálek se jmény vítězů.

Partneři PwC je doručí na místo vyhlášení cen po dvou různých tajných trasách. A pro jistotu se vedoucí sčítacího týmu naučí jména všech vítězů cen Akademie nazpaměť.

Identita vítězů Oscarů je držena v tajnosti až do okamžiku vyhlášení výsledků v průběhu živého televizního přenosu. Během slavnostního představení jsou Oltmanns a Rosas v zákulisí a vydávají obálky se jmény vítězů přímo do rukou jednotlivých účinkujících ve chvíli, kdy vcházejí na jeviště.

„Vedení sčítacího týmu Oscarů je jedním z nejhodnotnějších projektů mé kariéry. Je to událost, na kterou se těšíme každý rok,“ uvedl Brad Oltmanns, který vede sčítací proces Akademie od roku 2004.

Aktuální nominační proces na ceny Akademie byl zahájen 17. prosince 2012 a nominace byly vyhlášeny ve čtvrtek 10. ledna 2013. Finální hlasovací lístky byly k dispozici od 8. února a vyplněné lístky musely být odevzdány do úterý 19. února do 17 hodin.