Jmenuje se Cooper, doktor Sheldon Cooper

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku Zdroj: Prima Cool

Sitkom Teorie velkého třesku, jenž sleduje osudy partičky podivných, ale sympatických doktorů fyziky, se stal populární i u českých diváků. Není se tedy čemu divit, že i u nás vychází Třeskutá kniha Teorie velkého třesku George Beahma, jež sama sebe označuje za „nestydatě neautorizovaného průvodce“ tímto televizním seriálem.

V našem prostředí prozatím není příliš časté vydávání podobných publikací, navíc kvůli nízké úrovni většiny z nich ani nemá valný smysl je konzumovat. Beahmova kniha je však výjimkou a fandové seriálu stejně jako čtenáři snažící se pochopit americký televizní byznys by ji neměli minout.

Beahm kousek po kousku analyzuje, pitvá a vysvětluje téměř vše, co se pojí k osudům doktorů Sheldona Coopera, Leonarda Hofstadtera a Raje Koothrappaliho, pana Howarda Wolowitze a krásné blondýny odnaproti Penny, která z nich kupodivu udělá lepší lidi pro žití. Ba co víc, často je Beahm téměř stejně zábavný a vtipný jako samotný seriál, což nebývá zvykem.

Milovníci seriálu, kteří nejsou příliš zběhlí ve výrobních procesech, zase mohou ocenit detailní popis geneze seriálu. Důležitý je fakt, že hlavní tvůrci seriálu Chuck Lorre a Bill Prady jsou zkušení tvůrci sitkomů a na jejich kontě je například Dva a půl chlapa či Roseanne, v níž se kdysi také objevil Johnny Galecki (představitel Leonarda Hofstadtera) jako přítel Roseanniny dcery Darlene.

Zásadní je pak především informace o nikdy nezveřejněném pilotu z roku 2006, který televize CBS zamítla. Beahm se pouští do skvělé analýzy zamítnutého pilotu a změn, jež Lorre a Prady udělali. Ty vedly k dnes cenami ověnčenému seriálu.
Důležitým vývojem prošla také postava geniálního Sheldona (Jim Parsons), který původně nebyl takovým asketou a asociálem. Až stávající podoba jednotlivých postav a vztahů mezi nimi však konečně fungovala.

 

Pro mnohem specifičtější publikum pak jsou kapitoly věnované „geekovství“ hlavních postav – jejich chorobná obliba komiksů, Star Treku, fantasy a počítačových her. Vše zde je podrobně rozpracováno, vysvětleno a doplněno o praktické informace, které ale český čtenář asi příliš nevyužije. Na rozdíl od závěrečného slovníčku pojmů ze všech možných oblastí (především fyziky) a jejich využití v seriálu.

Jako průvodce výtečné, jako humoristická kniha přece jen až příliš specifické.