Rembrandt & Co. nesplňuje očekávání

Lákadlo expozice. Největším tahákem výstavy je Rembrandtův slavný obraz Učenec ve studovně, který pochází z roku 1634

Lákadlo expozice. Největším tahákem výstavy je Rembrandtův slavný obraz Učenec ve studovně, který pochází z roku 1634 Zdroj: narodni galerie

Národní galerie zahajuje výstavní rok 2012 bujaře expozicí s výrazným marketingovým potenciálem. Výstava s názvem Rembrandt & Co. – Příběhy umění ve století blahobytu je správně umístěna do prostor Šternberského paláce, který svým barokním slohem vystihuje pompéznost výstavy. Ta však zdaleka nenaplňuje, co název slibuje.

Návštěvník očekává, že Rembrandtovo dílo bude hlavní náplní instalace a práce jeho žáků a souputníků budou fungovat spíše jako doplňky. Výstava představuje holandské umění ve dvanácti kapitolách (většinou tematicky uzavřených), ale Rembrandtovo dílo je zastoupeno pouze ve dvou z nich. Nejvýrazněji se projevuje v grafickém kabinetu. Zde je k vidění zejména jeho známý lept Stozlatový list, za nějž sám umělec zaplatil na dobové poměry nezvykle vysokou cenu až sto zlatých za jediný exemplář.

Dále jeho dva obrazy najdeme v sekci pod názvem Rembrandt v Amsterdamu – Úspěch a konkurence. Vedle sebe jsou umístěny obraz Učenec v pracovně, který vlastní Národní galerie, a Busta muže v orientálním kostýmu, jež je zápůjčkou Rijksmusea v Amsterdamu. Zajímavostí je, že na obou obrazech je zachycen týž muž, ale rozdílným způsobem. Na první pohled se zdá, že jde o dvě zcela odlišné podobizny. Místnost, jež by měla být středobodem výstavy, působí nesourodě a nejvýznamnější obraz celé expozice je špatně nasvícen; ze všech úhlů se leskne.

Jistě, samotné obrazy jsou famózní, návštěvník má možnost seznámit se s velmi cennými díly, a to nejen od Rebrandta nebo vlámského malíře Rubense. Ale prezentace výsledný dojem sráží. Výstava celkově působí přehlceně a často zmatečně (obrazy, jež by logicky měly být v jedné sekci, se potulují do sekcí jiných). Skvost v podobě Rembrandtova díla tyto nedokonalosti nezachrání. Příběh holandského malířství se z celého projektu bohužel vytratil.

Rembrandt & Co. – Příběhy umění ve století blahobytu

Národní galerie Praha

Výstava trvá do 27. května
Hodnocení: 30 %

Autorka je spolupracovnicí redakce