Vladimir 518 představuje výtvarně zdařilé pražské kmeny

Subkultury po česku. Mezi představenými kmeny jsou například punkeři, homosexuálové či tradiční skinheadi

Subkultury po česku. Mezi představenými kmeny jsou například punkeři, homosexuálové či tradiční skinheadi Zdroj: reproE15

Gotici, skinheadi, punkeři, rappeři, hiphopeři, vyznavači tetování, motorkáři, blackmetalisté, hippíci, hackeři, skáčkaři, homosexuálové. Co kmen, to vlastní uniforma, mytologie, hudba, kluby nebo zájmy. A jedno společné: snaha vymezit se vůči mainstreamu, nenechat si vnutit většinovou stádní kulturu, vytvořit si vlastní „vesmír“ a v něm být co možná nejsvobodnější.

Jeden z prvních českých pokusů zmapovat tento pestrý svět má na kontě výtvarník Vladimir 518, sám význačný člen hiphopového kmenu. Přizval si k tomu další tribalisty, hudebníky a spřízněné novináře, z nichž každý představuje právě tu svoji skupinu.

Postup správný, logický a asi jediný možný (není v podstatě nikdo, kdo by měl přehled o všech kmenech), ovšem skrývající určité nástrahy. Člen komunity může skalním fandům i běžným čtenářům poskytnout zasvěcený náhled do specifického mikrosvěta, ne vždy však dokáže zkrotit vlastní ambice a ryze subjektivní pohled. Záleží případ od případu, jak se dotyčný s úkolem popasoval. Tak kupříkladu Kay Buriánek, jinak frontman docela zásadní emo kapely Sunshine, výtečně představuje emo komunitu, tu původní, nikoli dnešní mediální odpad. Rovněž Jana Kačurová zdařile pozvala čtenáře do tetovacího kmene, Vladimír 518 k hiphoperům nebo Viktor Palák k blackmetalistům.

Naopak nepůsobí dobře a vkusně, pokud publicista Jan Vedral k článku o ska přidá svou fotku, a pokud by to ještě někomu nebylo jasné, tak i rozhovor se zpěvákem vlastní kapely. Podobně u hardcore kmene má čtenář pocit, že se tito lidé nezabývají ničím jiným než vylepováním jakýchsi samolepek.

Co naopak lze vypíchnout jako jednoznačný klad publikace, je výtvarná podoba. Portrétní fotografie Tomáše Součka jsou čisté, jednoduché a silné. Promlouvají dobře vybrané typy a jejich znaky kmenové příslušnosti, které toho o dané komunitě dokážou říci více než tuna písmen.

Tomáš Souček, Karel Veselý, Vladimir 518: Kmeny

Nakladatelství: Big Boss, Yinachi, 2011
Hodnocení: 70 %