Labe a turisté: promarněná šance

Největší česká řeka turisty neláká. Aby ne, když chybí zázemí.

Přístav doslova nacpaný všemožnými loďkami, hausbóty, motorovými čluny. Na břehu výletníci ze všech koutů světa. Restaurace, kavárny, stánky se suvenýry. Běžný víkendový obrázek na mnoha řekách v Evropě je poklidným a tichým břehům Labe na hony vzdálen.

Největší česká řeka turisty nezajímá, byť je splavná napříč celým Polabím až do Chvaletic.

„Rekreační plavba na Labi prakticky neexistuje,“ přitakává Václav Straka z Ředitelství vodních cest, jež se o české toky stará. „Přitom turisté-vodáci by pravděpodobně zájem měli, jenže tomu brání spousta maličkostí,“ říká Straka.

Největším problémem je chybějící zázemí. „Lidé by sem třeba i přijeli, ale nemají kde bezpečně zakotvit,“ myslí si Zdeněk Havlas z Poděbrad, který na Labe vyplouvá s lodí Král Jiří.

Právě jeho loď je spolu s plavidlem Kolinea a přívozem v Osečku jedinou říční atrakcí pro turisty v celém Polabí.

„Pro velké lodě, jako je třeba Král Jiří, tady přístaviště jsou. Ale pro malé, kterými by přijeli lidé, ne,“ tvrdí Havlas.

Říční turistika je přitom v Evropě velice oblíbená. „Dá se říct, že v posledních letech zažívá boom. Pokud by se Labe otevřelo pro lodě z Německa, určitě by nemělo nouzi o turisty. Česko je totiž z hlediska lodní turistiky stále neokoukané. Pro obce a města na Labi by to mělo obrovský význam,“ tvrdí Straka.

A jako příklad uvádí Baťův kanál na jihovýchodní Moravě. „Lidé z jeho okolí tam zprvu byli nedůvěřiví. Dnes však turisté na kanálu dávají práci stovkám z nich,“ říká Straka. Takzvaný Baťův kanál mezi Otrokovicemi a Hodonínem byl znovu zprovozněn na konci devadesátých let a nyní na něm panuje čilý turistický ruch.

První náznak oživení se už objevil v Nymburce. Od začátku května je lodím k dispozici přístavní molo pro malá plavidla. Turisté, kteří u něj zakotví, mají na dosah veškeré služby ve městě.

„Chceme otevřít Labe turistice. Tohle je takový první krok, jsme v předstihu,“ říká nymburský starosta Ladislav Kutík.

Přístaviště je i v Kolíně, město jej však dlouhodobě pronajímá lodi Kolinea, která u něj kotví. „Nic dalšího neplánujeme,“ tvrdí Martin Jírovský, vedoucí odboru regionálního rozvoje na kolínské radnici.

Podpořit lodní turistiku na Labi plánuje Středočeský kraj. Ten by za pomoci evropských projektů mohl vybudovat více přistávacích mol. „Všechno je však zatím ve fázi plánování,“ uvedl Michal Košík z krajského úřadu

CHUDÉ LABSKÉ TURISTICKÉ MENU

- oď Král Jiří v Poděbradech

- loď Kolinea v Kolíně

- přívoz a půjčovna lodí v Osečku