M&M Reality: Ceny pronájmů se téměř deset let prakticky nemění

Začátek září tradičně pro realitní kanceláře znamená nástup období zvýšené poptávky po pronájmech. Přesto se už bezmála deset let ceny pronájmů nijak výrazně nemění. Podle Miroslava Jonáše z realitní kanceláře M&M Reality je důvod jednoznačný: i zvýšenou míru poptávky byty v nabídce pronájmů spolehlivě uspokojí. Do konce roku realitní kancelář M&M Reality očekává stagnaci cen.

„Cenové změny se v posledních několika letech odehrávají ve stokorunových relacích – a to jak směrem vzhůru, tak směrem dolů. Výkyv je vždy ovlivněný regionální situací, která se obvykle v horizontu několika týdnů vrátí do původní roviny. Stabilní zůstává i poptávka: tradičně nejzajímavější jsou k pronájmu takzvané startovací byty, tedy malometrážní, do 50 metrů čtverečních,“ uvedl Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.

Zájem o pronájmy se po několika měsících vrací také k rodinným domkům. Poptávka je především o lokality na okrajích větších měst. Typickým poptávajícím je člověk, který se stěhuje i s rodinou za prací na předem daný časový úsek. Obvykle jde o dobu půl roku až dvou let. Zájem je po zhruba dvou letech opět o kanceláře v centrech měst. Podmínkou je nenadsazená cena a bezproblémová možnost parkování.

„Naopak velmi obtížně se pronajímají velké byty na okrajích měst. Samozřejmě to souvisí se ztrátou času v dopravě. Poptávajícím nebývá člověk, který se plánuje v místě usadit, zato je pro něj důležitá nekomplikovanost a rychlost přesunu. Málo oblíbená jsou místa s parkovacími zónami, pokud majitel bytu nesouhlasí s přihlášením nájemce k trvalému bydlišti. V neposlední řadě jsou prakticky bez poptávky lokality se sociálně nepřizpůsobivými skupinami obyvatel,“ vyjmenoval Miroslav Jonáš.

I ve stabilních pronájmech vznikají nové trendy

Ceny pronájmů se léta v podstatě nemění a poptávka po typech nemovitostí zůstává také stabilní, přesto pronájmy vykazují nové trendy. Ve velkých městech – především v Praze – se nabídka služeb rozšířila také o nabídku například týdenních pronájmů. „Ve větších městech se začínají nabízet krátké pronájmy velmi luxusních a zařízených bytů – obvykle na týden – pro jednání či rekreaci. V Praze se k pronájmu nabízí i servis – každodenní úklid, výměny povlečení, praní či vaření. Je to pochopitelně způsobeno atraktivitou metropole. V menších městech je samozřejmě i poptávka po pronájmech menší, tudíž podobné služby ani nejsou nabízeny,“ shrnul Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.