Nákaza číhá ve fontánách

V tropických dnech lákají k osvěžení malé děti i dospělé. Voda ve fontánách je ale zcela nevhodná pro koupání.

Zvířecí chlupy, zbytky pokožky, pylová zrna a především sinice, řasy, vířníci, bičíkovci a nálevníci ze společenstva odpadních vod.
Pokud si myslíte, že se jedná o rozbor vody z nějakého špatně udržovaného rybníka, tak se mýlíte. Přesně tak totiž pod mikroskopem vypadá voda z pardubických a bohdanečských fontán.
„Voda tvoří velmi vydatnou polévku, která je zcela nevhodná ke koupání. Mohou se zde šířit i patogenní zárodky. Především menší děti bychom měli před koupáním varovat,“ říká Jiří Klicpera, který pro Sedmičku provedl rozbor vody v městských fontánách.
Hlavní problém je v tom, že ve fontáně neustále cirkuluje stejná voda. Za celou sezonu se většinou nemění a pouze se kvůli odpařování doplňuje. Přestože ty nejmodernější mají pískové filtry, biologické znečištění zachytit nedokážou, a vodu alespoň pro koupání z ní neudělají.
Především malým dětem tak hrozí záněty spojivek, alergické kožní reakce a průjmová onemocnění.
Rozbor vody si přitom majitelé fontán dělat nedávají. Primárně totiž plní dekorační účely a slouží k osvěžování vzduchu. „Okrasné fontány nejsou předmětem našeho zájmu,“ potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice Antonín Vykydal.