Naši lidé za hranicemi. V CERN na pomezí Švýcarska a Francie předvídali problémy dřív

Lucie Vítková, Peter Švihra.

Lucie Vítková, Peter Švihra. Zdroj: Peter Švihra

Prázdné regály francouzského supermarketu.
Velký hadronový urychlovač částic na francouzsko-švýcarských hranicích.
Velký hadronový urychlovač částic na francouzsko-švýcarských hranicích.
Velký hadronový urychlovač částic na francouzsko-švýcarských hranicích.
Velký hadronový urychlovač částic na francouzsko-švýcarských hranicích.
7
Fotogalerie

Jako fyzici pracující v CERN se ocitli ovlivněni omezeními a doporučeními dvou států: Francie a Švýcarska. V CERN, mezinárodní organizaci s velkou koncentrací a pohybem lidí, začali celou krizi pociťovat o něco dříve než v Česku. Vedení organizace každodenně situaci konzultovalo s odborníky a své zaměstnance pečlivě informovalo, říkají Lucie Vítková a Peter Švihra, kteří deníku E15 popsali, jak to nyní v Ženevě a v okolí, kde právě tráví většinu svého času, vypadá.

CERN začal s opatřeními dříve než mnohde jinde, předstihl i nařízení vlád Francie a Švýcarska. Už na začátku března zakázal mítinky nad 100 lidí a vstup veřejnosti do areálu. Situace ale gradovala. Obě země vykazovaly značné množství nakažených, Švýcarsko začalo testovat pouze ohrožené skupiny obyvatel a všem bylo jasné, že uzavření CERN je jen otázkou času.

Netrvalo dlouho a téměř každý fyzik, který do areálu zavítal na pracovní pobyt, obdržel e-mailem informaci, že do týdne – tedy tehdy od pondělí 16. března – mu nebude umožněn vstup na pracoviště.

Hodně našich kolegů se v momentě rozhodlo, že se raději vrátí do své země. Přispělo k tomu i postupné uzavírání hranic jednotlivých evropských států, mezi nimiž ČR byla jednou z prvních. V supermarketech na francouzské straně již v tu dobu vládl chaos, z těstovin zůstaly už jen ty bezlepkové a toaletní papír vůbec nebyl.

Zbytek personálu v CERN pokračoval v běžné pracovní činnosti. Kdo mohl, pracoval z domu, ostatní měli instrukce minimalizovat kontakt s kolegy. Záhy ovšem přišel další e-mail ve stylu „Dodělejte nejnutnější práci a zmizte“. Od pátku 20. března je tak CERN zavřený a vstoupit může jen personál zajištující bezpečnost.

S uzavřením francouzských a švýcarských hranic jsme se tak ocitli v polodobrovolné izolaci na švýcarské straně. Chodíme ven jen na procházky nebo nákupy, i když z obchodů jsou otevřeny pouze potraviny.

Roušky vyrobené ze starých triček, neboť ústenky v obchodech už nejsou, nosíme jako jedni z mála, což z nás dělá terč dlouhých pohledů. Vycházení na veřejnost omezeno není a venku se to lidmi jenom hemží.

Naopak ve Francii je povoleno vycházet pouze v nejnutnějších případech anebo na jednu hodinu denně a vždy s jednorázovým papírovým prohlášením.

Teď nám nezbývá než čekat, sledovat vývoj situace a pomáhat v rámci našich schopností. Jsme moc rádi, že Česko je na tom lépe.