Návštěvníky památek přivítá kat Heřman či loupežník Lotrando

Více prohlídkových tras, oživlé postavy z dávné minulosti i další novinky připravili pro své návštěvníky na hradech a zámcích v kraji.

O několik staletí zpět se vrátí o víkendu Pecka na Jičínsku. Historický průvod v čele s pánem hradu Kryštofem Harantem a jeho chotí Barborou na koních tam zahájí v sobotu 31. března dopoledne turistickou sezonu. Návštěvníkům předvedou svůj um řemeslníci, šermíři a při prohlídce hradu uvidí i ukázky historických tanců.

„Vloni restaurátoři na hradě udělali menší stavební úpravy, během nichž odkryli a obnovili původní vstup do rozsáhlého sklepení ze 16. století. Díky tomu se vytvořily podmínky pro vznik druhého prohlídkového okruhu s expozicí věnovanou stravování a hygieně v době renesance,“ prozradila jednu z novinek kastelánka hradu Pecka Vlasta Kociánová.

Hodovní síň

Autoři expozice vycházeli z dochovaného soupisu majetku nejznámějšího majitele Pecky Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který měl ve sklepení uložené nejen sudy s pivem a vínem a zásoby jídla, ale i množství nádobí a nábytku.

„Naznačit chceme také dnes už zaniklé prostory, jako hodovní síň Veselku nebo lázničku. Nový okruh budeme pro veřejnost otvírat 1. května,“ dodala Kociánová.

V sobotu 31. března přivítá první návštěvníky také zámek Humprecht u Sobotky, jehož expozice bude letos obohacená o unikátní lovecké trofeje. Na konci dubna ji navíc zkrášlí květinová výzdoba.

Novinky představí i celoročně otevřený zámek a hrad ve Starých Hradech. Patří mezi ně Čarodějná dračí komnata v prohlídkovém okruhu Hrad a zámek. První velkou akcí budou 14. dubna Valdštejnské slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny.

„Přichystáme ochutnávky vína, dobový a vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti, vojenskou přehlídku a další zajímavosti,“ řekla spolumajitelka hradu a zámku Staré Hrady Petra Suková.

Další zámek s celoročním provozem v Dětenicích od května připravil pro děti každou neděli Pohádkový den v zámeckém parku, kde budou soutěžit s pohádkovými postavami. V dětenické středověké krčmě se koná od února každé úterý, středu a čtvrtek moderní magická fakírská show a každou středu večer program Piráti a jejich otrokyně.

Třinácté komnaty

Na deseti historických sídlech od 5. května potkají turisté vybavení speciálním cestovním pasem a hracími kartami tajemné postavy z minulosti. Po vyluštění tajenky hrací karty dostanou na každé památce jeden klíč. Za odměnu se jim po získání sedmi klíčů otevře třináctá komnata vybrané památky.

V Královéhradeckém kraji se do projektu zapojil hrad Kost, kde své řemeslo předvede kat Heřman. Broumovským klášterem provede loupežník Lotrando a zámkem Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou kníže Oktavián.

Zámek Hrádek u Nechanic na Hradecku si pro změnu letos připomene 300 let harrachovských skláren.

„V zámecké expozici máme hned několik desítek nádherných ukázek výrobků z těchto skláren a ještě pro tento rok ukázku rozšíříme o vzácné exponáty, o které pečujeme raději v depozitáři,“ prozradil kastelán zámku Ivan Šenk.

Sezonu na Hrádku u Nechanic odstartují Velikonoce na zámku. V tamní zámecké kuchyni už kuchařky připravují velikonoční specialitu - sváteční zámecký likér. Od 2. do 4. dubna jsou však prohlídky vyhrazené jen pro předem objednané skupiny.

Na novoměstském zámku na Náchodsku se letos příchozí podívají i tam, kam dosud návštěvníci nesměli. „Je to lákavá alternativa ke klasické prohlídce pro ty, kteří chtějí objevit, co vše může ukrývat zámecká půda. Uvidí krovy z období baroka, strojovnu zámeckého výtahu nebo se rozhlédnou po okolí z dosud nepřístupné věže,“ vysvětlil správce zámku Ondřej Daněk.

Památka nabízí i jinou novinku - noc v zámeckých apartmánech. V ceně ubytování je zahrnuta snídaně a soukromá prohlídka objektu s průvodcem. Zámek se otevírá 31. března a v dubnu bude mít otevřeno o víkendech.

Sbírka medailí a mincí

Jiné lákadlo čeká na návštěvníky v náchodském zámku. V jeho depozitářích se po posledních soukromých majitelích z knížecí rodiny Schaumburg-Lippe - Vilémovi a Bedřichovi - dochovala rozsáhlá unikátní sbírka řádů, medailí a mincí. Čítá téměř tisíc exponátů. Menší část této sbírky zpřístupnili v září 2010.

„V letošním roce chystáme v nových prostorách rozšíření této prezentace, zájemci teď mohou vidět exponáty zámecké sbírky. Řády, medaile a mince budou vystaveny ve starých trezorech, takzvaných popelkách, včetně toho, v němž se cenná sbírka dochovala,“ sdělila správkyně depozitáře náchodského zámku Ilona Svobodová.

V Schaumburském pokoji ratibořického zámku návštěvníci spatří restaurovaná a po více než padesáti letech do interiéru vrácená kachlová kamna. „Ve velké jídelně v přízemí pak uvidí dva nově restaurované tisky z 18. století. Jsou to portréty dvou vojevůdců - knížat z Anhaltu, předků posledních soukromých majitelů zámku do roku 1945,“ popsal kastelán ratibořického zámku Ivan Češka.

Do Babiččina údolí

Turisté mohou návštěvu zámku spojit s výletem do blízkého Babiččina údolí, kde se od 7. do 9. dubna slaví Velikonoce na mlejně.

Na Rychnovsku zahájí sezonu Velikonocemi a vítáním jara 7. dubna zámek Potštejn. Tento rok se poprvé otevře tamní luxusní zámecký hotel. „Nabízíme hrané prohlídky v barokních kostýmech, noční prohlídky i zážitky ve strašidelném sklepení nebo pohádkovém světě. Nejvelkolepější akcí roku budou Zámecké slavnosti 23. června, letos ve stylu Pernštejnů,“ uvedla kastelánka Kateřina Skalická.

Průvod v kostýmech

V průvodu Potštejnem půjde nejméně stovka historických postav ve středověkých kostýmech. Na programu jsou bitevní ukázky, gotické tance, ohňová show, historické stánky a ukázky řemesel.

Prohlídky opočenského zámku zpestří od 7. do 9. dubna velikonoční výzdoba. „Hned na následující víkend připadají mezinárodní dny památek. V tyto dny mimořádně zpřístupníme soukromou koupelnu knížete Josefa Colloredo Mannsfelda,“ sdělil Milan Junek ze správy státního zámku Opočno.

O Velikonočním pondělí odpoledne zve na prohlídku zámek v Doudlebech nad Orlicí. V loňském roce tam kompletně dokončili zařízení interiérů, kde návštěvník může vidět posloupnost nábytku od renesance až po 19. století. Dokončený je i zrcadlový sál, který slouží zároveň jako obřadní síň.

Květinovým aranžmá v interiérech pak přivítá návštěvníky rychnovský zámek. Oficiálně zahájí provoz 1. května, ale při příznivém počasí se mimořádně otevře už o Velikonocích.

„Doplníme instalaci o drobnější předměty, které vydal depozitář. Obohatíme expozici o zbraně. Jsou tam zajímavé kousky - vzduchové pistole z 18. století a nádherné ryté pušky,“ prozradila hraběnka Andrea Kolowrat.

V červnu se potom uskuteční první ročník řezbářského sympozia Rychnovské dřevořezání. Výsledné práce se stanou trvalou ozdobou nádvoří Kolowratského zámku.

V Častolovicích sezona začne 27. dubna. Jedna z novinek je připravena pro děti v zahradě. „V zámeckém rybníku budeme pořádat dětský rybolov a v červenci dětské malování na obličej na nádvoří. Letos jsme připravili i koncerty na nádvoří, barokní divadlo v Rytířském sále a noční prohlídku. Bohužel jsme museli nepatrně zvýšit vstupné do expozice, nicméně vstup do parku zůstává stále zdarma,“ sdělila kastelánka zámku v Častolovicích Kateřina Kuthanová.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí představí o víkendu 28. a 29. dubna ve zvýšeném přízemí novou zámeckou expozici s názvem Život v biedermeieru.

„Slavnostní otevření bude spojené s jedinečnou výstavou narcisů přímo v zámeckých pokojích. Zároveň bude pro veřejnost otevřena nová kavárna naproti zámku,“ upozornila programová manažerka zámku v Kostelci nad Orlicí Ivona Jasníková.

JARO NA HRADECH A ZÁMCÍCH V KRAJI

DĚTENICE

9.4. velikonočně laděné prohlídky zámku Doudleby nad Orlicí
5.4. koncert vokální skupiny X-tet
1.-6.5. výstava bonsají
12.5. vernisáž výstavy fotografií Roberta Rohála

HRÁDEK U NECHANIC

31.3.-9.4. Velikonoce na zámku

KARLOVA KORUNA

5.5. zahájení projektu otevírání 13. komnaty s Oktaviánem Kinským
20.5. Ples princů a princezen

KOST

5.5. zahájení projektu otevírání 13. komnaty s katem Heřmanem

KOSTELEC NAD ORLICÍ

27.4.-27.5. fotografická výstava Kostelecký salon - Vítek Ludvík
28.-29.4. otevření expozice Život v biedermeieru
1.6.-15.7. výstava Textilní konfrontace -paličkovaná krajka, tkaná tapiserie

NÁCHOD

14. a 15. 4. prohlídky Piccolominské expozice s hudbou
• víkendy a svátky v květnu mimořádné prohlídky barokní zámecké kaple
4.-27. 5. výstava Poznej světové dědictví UNESC

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ

20.-22.4. Vítání jara s amatérskými umělci
21.4. výstava historických vozidel
16.6.-31.8. interaktivní výstava Čeští ilustrátoři

OPOČNO

• od 31.3. Velikonoce na zámku jaro na hradech a zámcích v kraji
14. a 15.4. otevření pánské koupelny Josefa Colloredo-Mansfelda

PECKA

31.3. otvírání hradu s Kryštofem Harantem

POŠTEJN

7.4. Velikonoce a vítání jara na zámku
6.-9.4. výstava Keramika a hračky
7.-9.4. Velikonoce na mlejně
25. a 27.5. prohlídky zámku na téma Květiny a čokoláda
7.-10.6. Za babičkou Boženy Němcové do Ratibořic

RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

19.-24.6. sympozium Rychnovské dřevořezání na nádvoří

STARÉ HRADY

• do 1. 4. Dračí čarodějné pohádky
31.3.-28.10. Do pohádek čaroděje Archibalda I.
14.4. Valdštejnské slavnosti vína
19.5. Archibaldovy slavnosti pohádek
2.6.-30.9. Pohádkové rejdiště
16. 6. Dračí slavnosti