Nejlepší stavby na Plzeňsku? Výrobní hala, historické katakomby a vyhlídková věž

Novostavba výrobní, vývojové a administrativní haly v Sušici, rekonstruované historické katakomby v Klatovech a úprava bývalé vodárenské věže v Heřmanově Huti na vyhlídkovou věž zvítězily v soutěži Stavba roku 2011 v Plzeňském kraji.

Sušická výrobní hala společnosti CompoTech PLUS získala ocenění za netradiční pojetí, v němž se kombinuje beton, kov a dřevo. Dojem na porotu udělaly barevné skleněné tabule vsazené do fasády a lodžie s výhledem na řeku v administrativní části stavby. Projektanty stavby byli architekti Karel Janda, Irena Jandová a Jan Prášek.

Katakomby v Klatovech byly opraveny díky dotaci EU do podoby z dob působení jezuitů. Podzemní krypty kostela s desítkami mumií mají díky obnově nově komponované prostory a nabízejí novou dimenzi v turistickém okruhu barokním centrem. Dlouho chátrající vodovodní věž v Heřmanově Huti, technická památka z roku 1908, se stala díky kvalitně řemeslně provedené rekonstrukci a po přidání vnějšího točitého schodiště novým vyhlídkovým místem.

V devátém ročníku soutěže se o titul nejlepší stavby v jedné z pěti kategorií ucházelo celkem 37 staveb, do užší nominace porota vybrala 19 projektů. Cenu porota neudělila v kategoriích veřejná prostranství a dopravní a inženýrské stavby. Zvláštního ocenění se dočkala také záchrana bývalého středověkého pivovaru na hradě Velhartice, která získala cenu poroty.

Čestné uznání poroty si vysloužila malá děkovná kaplička v Dolní Bělé. Ocenění získaly i projekty moderních bytových domů - cena hejtmana připadla bytovému domu nad náměstím v Kralovicích na Plzeňsku, cena primátora Plzně novému bytovému domu Circle a cena Okresní hospodářské komory plzeňskému bytovému domu Modřínka. Návrh zastřešení železničního koridoru v Plzni na Belánce ocenila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků.