Obchvat Plzně už má stavební povolení, první etapa začne letos

Stavební povolení získala první ze dvou etap šestikilometrového západního obchvatu Plzně. Přijde na jednu miliardu korun, z toho tři čtvrtiny vydá Plzeňský kraj a zbytek město Plzeň. Stavba začne na podzim, řekl ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Stanislav Liška. Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) jde o největší silniční stavbu za existenci kraje.

Problémem ale je druhá etapa za dvě miliardy korun, na kterou kraj ani město nebudou mít. Hejtman a primátor proto chtějí tlačit na stát, aby silnici i výstavbu druhé části převzal. Plzeň by pak mohla být obkroužena celým obchvatem pro 20 tisíc vozidel denně do pěti až sedmi let. Podle Chovance má obchvat charakter státní silnice. Zatím se ale buduje jako nová krajská komunikace II. třídy.
„Na první 2,1kilometrovou etapu obchvatu, úsek Domažlická - Křimická (Chebská), podáme na konci března žádost o dotace z evropského programu ROP Jihozápad. V červnu nebo v červenci bychom měli znát rozhodnutí a pak podepíšeme smlouvy,“ řekl Liška. Společně s městem a externí firmou už připravujeme soutěž na dodavatele, dodal hejtman. Podle něj jde o velkou soutěž, do níž se určitě přihlásí hodně stavebních firem, čímž by se mělo dosáhnout nižší ceny, ale hrozí také oddálení startu stavby vinou odvolávání. Až druhá etapa z Křimické na Karlovarskou třídu k hypermarketu Globus bude mít ale pro řidiče hlavní efekt. Zejména pro ty směřující na největší sídliště Lochotín, jež je spojeno s centrem jen jednou přetíženou silnicí, Karlovarskou, s chátrajícím mostem přes Mži. Obchvat umožní řidičům z Klatovska dostat se rychleji na sever na Karlovarsko a Mostecko a obslouží také průmyslovou zónu Borská pole.

„Vidím jedinou šanci, abychom, až se stavba první etapy rozběhne, jeli s panem primátorem na ministerstvo dopravy a dohodli se se státem na tom, že převezme dostavbu druhé etapy obchvatu. Pokud by stát řekl, že je ochoten o tom uvažovat, tak by se poté její příprava, zejména rozběhnuté výkupy, zintenzivněla,“„Prioritní je dostavět cokoli, co pomůže Lochotínu, a nejblíže je tomu obchvat,“ řekl. Pomohl by také plánované spalovně komunálního odpadu za Globusem. Podle hejtmana by nyní mělo město říci, jaké jsou šance na obchvat Roudné a na průtah, který bude podle názoru kraje až za deset či 15 let, kdežto obchvat do pěti sedmi let. Na první část obchvatu, kudy má od roku 2013 projíždět 8 tisíc vozů denně, se budou moci řidiči napojit na okružní křižovatce na Nové Hospodě (u Borských polí), z Vejprnické ulice a ze zadních Skvrňan. „Samotná první etapa ale bude mít pouze ten smysl, že se vytvoří druhé napojení na Skvrňany,“ dodal Chovanec.