Policie je na stopě stopařce, která v hořovické nemocnici nejspíš odvrhla novorozence

Červený batoh a žlutá deka. To je vše, co dostalo od rodičů novorozeně, které v úterý našli v hořovické nemocnici. Teď je policie na stopě podezřelé stopařce.

Odložený novorozenec ležel v batohu zabalený v dekách (na fotografiích). „Zdravého chlapečka našla v suterénu nemocnice uklízečka, paní Věra, v úterý 27. dubna okolo páté hodiny ráno. Předala ho hned do péče zdravotníků,“ uvedl mluvčí Nemocnice Hořovice Tomáš Šebek. Porodníci uložili chlapečka (2,88 kg a 47 cm) do inkubátoru a vymysleli mu jméno Jaroslav Úterek, podle dne, kdy „přišel na svět“.

Podvázala mu pupečník

Kdo chlapce do areálu nemocnice přinesl, vyšetřuje policie. „Intenzivně pátráme. Jakékoliv informace, které by nám pomohly, uvítáme na lince 158. Zajímá nás hlavně podezřelá osoba v areálu nemocnice, případně, jestli někdo nepoznává věci, v nichž bylo dítě zabalené,“ řekla mluvčí policie v Berouně Marcela Pučelíková. Za opuštění dítěte hrozí matce jeden až pět let roků ve vězení.

Podezřelá stopařka

Policie pátrá po podezřelé ženě okolo 25 let, která hodinu po tom, co byl malý Úterek v suterénu nemocnice nalezen, stopovala v Žebráku. „Máme svědka, který v uvedený den okolo šesté hodiny ráno nabral v obci Žebrák stopařku ve věku 20 až 25 let. Působila unaveně a špatně chodila. Nevěděla ani kam chce odvézt. Nakonec se nechala vysadit v Lochovicích,“ uvedla mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.
Stopařka měla nakrátko střižené tmavé vlasy a byla oblečena do šedých nebo modrých propínacích šatů. Policie žádá svědky, aby informace o této ženě volali na linku 158. „Máme od lidí další podněty, tenhle je ale momentálně nejhlavnější,“ dodala mluvčí. Jaroslav se k světu má

Jaroslav Úterek je v dobré kondici. Podstoupil léčbu novorozenecké žloutenky fototerapií. „Chlapec nejeví známky nedonošenosti. Měl správně podvázaný pupečník a nebyl podchlazený,“ řekl pár hodin po nálezu primář neonatologického oddělení Nemocnice Hořovice František Zahálka.
Jaký bude chlapcův osud, se zatím neví. Buď se najde jeho biologická matka, nebo se bude hledat náhradní rodiče. „Nejsem sice na tyto věci odborník, ale vím, že v našem právním systému není adopce snadnou záležitostí,“ řekl mluvčí nemocnice.

Rodičky v hořovické nemocnici kroutily nad inkubátorem hlavami. „Někdo bojuje o vymodlené dítě a někdo si toho daru neváží. Já jsem měla s Matějem při porodu závažné komplikace a o to je pro mne tento případ citlivější. Nechápu to,“ řekla čtyřiatřicetiletá Miloslava Bauerová z Hlásné Třebaně, která přivedla na svět Matěje Snopka krátce předtím, než se našel Úterek.
V Česku je momentálně v provozu pětatřicet babyboxů, tedy schránek pro beztrestné odkládání nechtěných novorozeňat. Nejbližší zařízení tohoto druhu je v Příbrami a v areálu nemocnice v Kladně. „Jsem však přesvědčený, že tato matka nespáchala trestný čin a že odložením dítěte do nemocnice vybrala pro tento zoufalý čin to nejlepší místo, jaké vůbec mohla,“ řekl Ludvík Hess, zakladatel projektu Babybox-Statim.
V Hořovicích o babyboxu neuvažují. „Jsou jím vybavené nemocnice v sousední Praze a Plzni nebo v Příbrami. Věříme, že máme v našem regionu odpovědné maminky a tento u nás zcela ojedinělý případ není důvodem k budování babyboxu,“ uvedl ředitel nemocnice Pavel Staňa. Iniciátoři projektu babyboxů si nekladou podmínku, aby bylo toto zařízení výhradně v nemocnicích.