Praha se stává Las Vegas střední Evropy

Hlavní město chce bojovat proti hracím automatům. Snahu mu komplikuje ministerstvo financí.

Zatímco počet klasických hracích automatů v Praze klesá, počet rizikovějších videoloterijních terminálů kvůli díře v zákoně roste.

Rozdíl mezi oběma stroji, které se na první pohled od sebe moc neliší, je ve skutečnosti značný. Výherní hrací přístroj, jehož provoz reguluje vyhláška magistrátu, stojí v herně a funguje samostatně. Činnost videoterminálu napojeného na server v sídle firmy, která ho provozuje, povoluje ministerstvo financí. Právě tyto stroje jsou ze společenského hlediska daleko zákeřnější, jelikož umožňují vsadit mnohem vyšší částky a hráči je prohrají rychleji než u běžných automatů.

Nárůst počtu videoterminálů přitom přichází v době, kdy se snaží radnice bojovat proti závislostem na hazardu.

Ministerstvo nepomáhá

Hlavní město sice přijalo v prosinci minulého roku novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se počet míst, na nichž lze v metropoli provozovat loterie a jiné podobné hry, snížil zhruba o polovinu, zvyšování počtu interaktivních videoloterijních terminálů ale nebere konce. Může za to tříleté období, po které se nová vyhláška nevztahuje na dříve vydaná povolení k jejich užívání, a předchozí nečinnost ministerských úředníků.

„Ti v době vydávání povolení nerušili ta, která už byla v rozporu s naší vyhláškou. Na tuto nečinnost jsem již několikrát upozorňoval ministra financí Miroslava Kalouska, bohužel bezvýsledně,“ prohlásil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda.

Zároveň upozornil na zvláštní chování ministerstva financí v řízení o vydání povolení k provozování loterie nebo podobné hry. „Hlavní město Praha, které je od 1. ledna 2012 podobně jako jiné obce účastníkem tohoto řízení, dostává pro účely svého vyjádření formulář, na kterém je již předem zaškrtnuta kolonka ,Souhlasíme‘,“ řekl Svoboda, který má za to, že celá věc působí tak, jako by ministerstvo znalo již předem stanovisko k té či oné podané žádosti.

Rostou po stovkách

Videoloterijních terminálů zatím neomezeně přibývá. Ještě na konci roku 2011 bylo 8604 interaktivních videoloterijních terminálů. Na konci března 2012 už to bylo 9189 přístrojů. „Z toho jasně vyplývá, že počet daleko návykovějších videoloterijních automatů se v Praze výrazně navýšil, a to je alarmující,“ upozorňuje pražský primátor.

O nelichotivý přívlastek „Las Vegas střední Evropy“ hlavní město Praha rozhodně nestojí. Již zmiňovaná vyhláška z prosince 2011 měla do tří let snížit počet výherních automatů na území Prahy. Vedení města si od toho slibovalo větší bezpečnost na ulicích, kde se bude pohybovat méně závislých gamblerů a omezí se i počet krádeží a přepadení.

„Vyhláška z roku 2011 dává možnost všem obcím po přechodném tříletém období videoloterijní automaty regulovat. Předpokládám, že do konce roku 2014 z Prahy zmizí tisíce hracích přístrojů a některé městské části se jich hodlají zbavit úplně. Nechci, aby Praha byla vnímána jako pomyslné Las Vegas střední Evropy. Nechci, aby v blízkosti škol, úřadů a v samém srdci památkové rezervace našeho města bujel hazard. Přijde mi to ostudné a i ve vztahu k drobné kriminalitě jako kontraproduktivní,“ dodává Svoboda.