Přes moře až k pramenům přiletěl do lázní posvátný písek Faraonů

Od podzimu budou po Karlových Varech dupat kopačky Faraonů. V lázeňském městě se formují právě teď.

Chrániče ramen, kopačky, přilby s ochrannou mříží, elastické kalhoty pod kolena a šišatý míč ve tvaru zrnka obilí. V Karlových Varech vzniká v těchto dnech zbrusu nový tým amerického fotbalu, vůbec první v Karlovarském kraji. Do služeb Faraonů, jak se tým jmenuje, se hlásí kdekdo. Studenti, zedníci, dělník z porcelánky, pojišťovací agent.
„Na první nábor v půlce dubna přišlo dvaadvacet lidí, což je dobré. Z Varů, Chodova, ze Sokolova. Více než polovina z nich reagovala na výzvu v Sedmičce,“ říká místopředseda klubu Jiří Dučinský, v civilu hotelový portýr. Právě tolik hráčů je minimum, aby se klub mohl zaregistrovat u České asociace amerického fotbalu a přihlásit do ligových soutěží. „Ale uvědomujeme si, že do podzimu mohou někteří odpadnout. Proto uspořádáme ještě jeden nábor, abychom měli dostatečný počet skutečně aktivních hráčů,“ chce mít Dučinský jistotu, že se Faraoni během příštího roku neocitnou kvůli odpadlíkům v problémech s nedostatkem hráčů.
Většině z nich je mezi osmnácti až jedenadvaceti lety, sedmadvacetiletý Jiří Dučinský je ve vznikajícím týmu zatím nejstarší. A dost možná je i tím, kdo viděl naživo nejvíc zápasů amerického fotbalu.
„Pracoval jsem v Irsku, kde jsme dostávali lístky a chodili na zápasy v Dublinu. Irové jsou v Evropě možná největší fanoušci amerického fotbalu. Atmosféra na utkáních byla skvělá,“ vypozoroval na ostrovech. Myšlenka založit na Karlovarsku tým amerického fotbalu se ale zrodila v hlavě kouče Petra Bariho. Zhruba před rokem. U piva v hospodě se pak s kamarády Vítkem Horákem a Jiřím Dučinským domluvil na dalších krocích k založení mužstva. V té době jim věřil málokdo. Dokonce i jejich přítelkyně se nápadu smály. Mávaly nad ním rukou.

Kde hřiště mé?

„Kdo se ale směje naposled, ten se směje nejlépe. Ještě nám rády budou chodit fandit,“ říká s úsměvem Dučinský.
A zatímco Petr Bari se už učí na trenérskou licenci, on sám zatím váhá, jestli se nechá napsat na soupisku hráčů. „Ze začátku budu pomáhat Barimu s trénováním, a pak se uvidí. Spíš ale přemýšlím, že vlastní hru už nechám mladším. Ale Petr (Bari) chce ještě i hrát,“ směje se.
Otázkou v tuto chvíli je, kde budou karlovarští Faraoni pokládat své šestibodové touchdowny. Klubové vedení se chce domluvit s fotbalovým 1. FC Karlovy Vary na hřišti v Drahovicích, nad umělou trávou. Pokud by drahovická varianta nevyšla, Faraoni by svá domácí utkání hráli zřejmě mimo Vary. „Potom připadá v úvahu Královské Poříčí. Zkoušeli jsme i Chodov, kde je atletický stadion, ale tam nechtějí,“ říká Dučinský s tím, že lázeňské město je prioritou. „V každém případě hřiště musíme vyřešit co nejrychleji, abychom mohli začít trénovat na naši první sezonu. Musíme brzy zjistit, jací kluci jsou a kdo má na co.“

Mladí v první linii

Svou první sezonu zahájí karlovarští hráči amerického fotbalu v nejnižší soutěži. Ve druhé lize. Jako nováček se budou moci opírat o borce se sportovní minulostí. Do faraonských legií se totiž přihlásili například bývalí atleti z Chodova, basketbalisté i hokejista. Fyzička a výbušnost se jim bude hodit, americký fotbal si totiž potrpí na sílu a rychlost.
„Někteří kluci jsou doslova nadšení. Ostatně jeden z nich chtěl jít hrát americký fotbal do Příbrami, další už se ptal v Plzni. Jsou rádi, že v Karlových Varech teď vzniká mužstvo,“ tvrdí místopředseda klubu.
Faraoni od horkých pramenů však na začátku své éry nebudou oplývat bohatstvím. Klubová pokladnice je a ještě nějakou dobu bude zcela prázdná. Výstroj si hráči budou muset pořídit sami. „Výbava stojí kolem sedmi tisíc korun, ale s tím do toho všichni jdeme. Jsme na začátku. Pochopitelně později, až budeme víc vidět, se pokusíme jednat se sponzory. Ale sehnat dnes sponzora je těžké,“ ví Dučinský.
Jak dodává, v sobotu 30. dubna pořádá klub další nábor hráčů, tentokrát v Chodově. Legie karlovarských Faraonů se stále formuje.