Sekt není jen na přípitek. Stejně jako víno ho lze párovat s vhodným jídlem

Bohemia Sekt

Bohemia Sekt Zdroj: Profimedia

Výroba Bohemia Sekt
Výroba Bohemia Sekt
Výroba Bohemia Sekt
Tradice výroby sektů ve Freyburgu trvá přes 150 let
Ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek
7
Fotogalerie

Mnoho lidí, kteří se po celý rok k sektu stavějí víceméně zdrženlivě, si jím na konci roku na silvestra minimálně připíjí. Na druhou stranu stále větší počet milovníků vína si uvědomuje, že sekt je celoroční velmi kvalitní pití. 

Obliba šumivých vín v České republice již několik let stoupá a poslední léta je tento trend ještě výraznější. Zároveň je znát, že Češi si stále více uvědomují či poznávají, že sekt není jen pití pro zvláštní příležitost, ale má své místo jako jeden z typů vína.

„Snad se již blížíme k většině vinařských zemí, kde se sekt běžně popíjí k jídlu či jen při běžném posezení,“ upozorňuje ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec. 

O zvyšujícím se zájmu o šumivé víno svědčí i statistika. Z dat Celní správy České republiky vyplývá, že zájem postupně roste už od roku 2000. Tempo růstu prodejů se však výrazněji zvyšuje od roku 2015, přičemž rekordní byl loňský rok 2018 – na trh bylo dodáno 22,2 milionu lahví šumivých vín, což bylo o 15,3 procenta víc oproti roku lovinaři, takže nabídka se rozrůstá a zpestřuje. 

„Naše produkce sice poslední léta spíše stagnuje, ale vidíme, že počet nových vinařství, která právě kvalitní sekt nabízejí, stále roste. Je to logické, trh je zaplavený hromadou levných šumivých vín, a chce-li se vinař prezentovat sektem a zachovat si prestiž, musí jej vyrobit s přidanou hodnotou,“ dodává. 

Výroba klasickou metodou, tedy stejnou, jakou se vyrábí Champagne, však není nijak jednoduchá, vyžaduje některé speciální postupy či technologie. A tak především menší vinaři, pokud chtějí mít sekt 2017. Za uplynulých pět let se pak celkové prodeje sektů a šumivých vín v Česku zvýšily o 44 procent. Pro představu: zatímco v roce 2014 vypil průměrně každý Čech 1,4 lahve sektu ročně, dnes už více než dvě lahve.

„Stejně jako celý segment sektů se i naše prodeje v loňském roce vyvíjely pozitivně. Podařilo se nám prodat rekordních bezmála 13 milionů lahví,“ uvádí Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt.

Avšak největší zájem je o levnější šumivá vína. „Sektů vyrobených klasickou metodou prodáme jen kolem půl milionu lahví, zbytek je vyroben metodou Charmat,“ dodává Beránek.

Malovinaři 

Na poměrně příznivou situaci reagují již nějaký čas i malovýrobě toho nejkvalitnějšího sektu,“ upozorňuje Machovec.

S tím souhlasí i Vladimír Hříbal, spolumajitel vinařství Sekt Jan Petrák, které se specializuje na výrobu sektu klasickou metodou. „Naše produkce sice poslední léta spíše stagnuje, ale vidíme, že počet nových vinařství, která právě kvalitní sekt nabízejí, stále roste. Je to logické, trh je zaplavený hromadou levných šumivých vín, a chce-li se vinař prezentovat sektem a zachovat si prestiž, musí jej vyrobit s přidanou hodnotou,“ dodává.

Problémy s výrobou 

Výroba klasickou metodou, tedy stejnou, jakou se vyrábí Champagne, však není nijak jednoduchá, vyžaduje některé speciální postupy či technologie. A tak především menší vinaři, pokud chtějí mít sekt v nabídce jen jako doplněk, musejí minimálně část výroby zajistit u jiných producentů. V Česku není mnoho vinařství, která si mohou vyrobit sekt sama. 

Technologii, která vlastní výrobu sektu umožňuje, vlastní většinou větší společnosti nebo vinaři, kteří se na sekt specializují. Ostatním nezbývá než využít nabídky pomoci s výrobou některých těchto specializovaných vinařství, jichž je však u nás poskrovnu. Takže zájemci se musejí obracet do zahraničí, téměř výhradně na rakouské producenty. 

„Není na tom nic špatného,“ říká Martin Novák, spoluzakladatel spolku Klasický sekt, distributor a prodejce sektu. „I jinde ve světě to takto vinaři dělají. Například menší vinaři z oblasti Mosely také využívají technologie jiného podniku,“ dodává.

Sekt a jídlo 

Snoubení sektu s pokrmy je podle trojnásobného vítěze soutěže Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR Davida Krále narozdíl od Česka ve světě považováno za stejně přirozené jako párování tichých vín. 

„Díky tomu, že máme různé druhy sektů, tedy jiné způsoby výroby sektů, využití vícero odrůd a jejich cuvée, několik kategorií z hlediska zbytkového cukru a tak podobně, si lze s párováním s pokrmy patřičně pohrát. Například k dezertům ladí dobře demi sekt, tedy sladší. K bílé drůbeži se zase hodí sušší sekt z kategorie brut konkrétně s převahou odrůdy chardonnay, která vytváří plnější dojem,“ vypočítává Král. 

Velmi často se sekt využívá jako aperitiv na počátku hodování. „Zde je dobrá sušší varianta sektu, kdy vám v kombinaci s perlením připraví chuťové buňky na další gurmánský zážitek,“ vysvětluje. Například pro štědrovečerní večeři, tedy vánočního kapra, doporučuje David Král sekty z ryzlinkových odrůd. „Kapr je línější ryba, tedy tučnější, tak je nejvhodnější sekt v kategorii brut s výraznější kyselinou,“ doplňuje.