Slovan hostí Klokany

Fotbalisté pražské Bohemians byli u dvou historických milníků libereckého klubu. Nyní míří opět na stadion U Nisy.

Tradičního soupeře, pražský tým Bohemians 1905, přivítají v pátek v utkání 26. kola 1. Gambrinus ligy fotbalisté Slovanu Liberec. Populární Klokani na podzim nad Libercem zvítězili 3:1, takže slovaňáci prahnou po odplatě.
„Bohemka hraje na jaře výborně, k tradiční bojovnosti přidala fotbalovost. Ale i my jsme ve formě a věřím, že potěšíme fanoušky vítězstvím,“ říká kapitán Slovanu Tomáš Janů.
Pražští Bohemians jsou pro Slovan historicky pozoruhodným soupeřem. Na podzim 1971 sehráli na Městském stadionu se Slovanem utkání úvodního kola tehdejší druhé celostátní československé ligy, do které se Slovan probojoval po více než desetiletém tápání v nižších soutěžích.
Nad Bohemkou, která spadla z první ligy a byla favoritem, tehdy druholigový nováček zvítězil, a zahájil tím již nikdy nekončící účinkování v republikových soutěžích, které trvá dodnes.
Druhým milníkem byl zápas posledního kola první ligy v pražském Ďolíčku v sezoně 2001–2002. Liberec stál před historickou možností získat poprvé mistrovský titul.
„Stačila maličkost. Vyhrát na Bohemce,“ vzpomíná Janů, který tehdy jako první zvedl nad hlavu mistrovský pohár. Ale paradoxně po porážce. Pohár jim tehdy přistrčila Slavie, která na Strahově porazila Viktorku Žižkov. „Když k nám ta zpráva dolétla, mohli jsme slavit titul. A bylo to mohutné. Zážitek na celý život,“ dodává Janů.
Oba páteční soupeři jsou v pohodě, jarní část letošní sezony zvládají velmi dobře. Co příznivce netěší, je nezvyklý termín zápasu. Na stadionu U Nisy budou hrát v pátek 29. dubna od čtvrt na devět večer, vzhledem k televiznímu přenosu na stanici Nova Sport. „Doba výkopu by se podle nás neměla řídit vysílacími schématy televizí, ale lidmi, kteří chtějí svůj tým podpořit přímo na stadionu,“ říká Jan Smrkovský, jeden z aktivních příznivců libereckého klubu z kotle Slovanu, který se od roku 2006 nazývá Supras Unisono.