Služebnu lidé zatím okukují

Strážníci v Janově testují novou mobilní služebnu. Je vybavená jako kancelář.

Menší bílá dodávka s nápisem Mobilní služebna Městské policie Litvínov stojí na parkovišti v Janově na rozhraní ulic Luční a Větrná. Od středy funguje oficiálně, více než týden ji strážníci zkoušeli.

Radnice autoslužebnu pořídila kvůli nepořádku a hluku na sídlišti. Janované ji v pravidelných časech najdou vždy na jednom ze tří stanovišť. „První je v Hamerské ulici vedle Casina Janov, druhé uprostřed Gluckovy ulice a třetí tady v Luční. Teď zjišťujeme, v kterém čase je každé místo nejvytíženější. Podle toho upravíme úřední hodiny,” vysvětluje operační dozorčí Jaromír Šudoma.

Pomůžeme se vším

Lidé se sem podle strážníků zatím chodí dívat jen ze zvědavosti. „Slečno, pojďte si prohlédnout naši mobilní služebnu. Jsme tu pro vás,” volá na blondýnku s černým kokršpanělem strážník Ladislav Strkáč. Za večer takto oslovil další Janovany. Ani jeden neodmítl.

Pak každému ukazují a vysvětlují, co všechno mohou po strážnících žádat. „Máme tu žádosti na občanku, řidičák. Když je ztratíte, pomůžeme vám ji vyplnit a nasměrujeme vás na příslušný úřad. Když vypadne proud, máme tady elektrocentrálu,” vypočítává součásti vybavení Šudoma. Nechybí hasicí přístroj, baterie, internet. „Máme kurz první pomoci, lékárničku. Když se vám udělá zle, dáme vám chlazený nápoj, nebo kávu a horký čaj. V zimě nám tu nezmrznete, auto má nezávislé topení,” dodává Strkáč.

Nakonec si slečna prohlédne i interiér a prozradí, co ji trápí. Strážník si zapíše jméno i kontakt. „Bydlím tady v Luční ulici. Ve vchodě zatím problém nemáme. Ale trápí nás hluk z křiště za domem. Už jsme podepisovali i petici, aby jej zrušili,” vysvětluje Petra Kratochvílová.

Léto přináší problémy

S koncem školního roku tento problém podle strážníků ještě posílí. „Mládež nerespektuje, že může jít na hřiště nebo na louku. Hrají si s míčem mezi auty, scházejí se u vchodů. Teď přes prázdniny se baví po večerech na zahradách. Rodiče o tom často vůbec nevědí,” vypovídá o svých zkušenostech Šudoma. Strážníci se musí zaměřit i na drobné krádeže. „Kluci budou jezdit na motorkách. Nemají peníze, tak kradou benzín,” dodává strážník.

Mobilní služebnu za půl druhého milionu korun pořídila radnice z finančního daru od Litvínovské uhelné.