Spravedlivá revoluce: Nizozemský fair trade telefon přepisuje pravidla hry

Fairphone

Fairphone Zdroj: Fairphone

Těžba mědi v Kongu
Těžba mědi v Kongu
Výroba Fairphonu v Číně
Výroba Fairphonu v Číně
Fairphone
5
Fotogalerie
Změnit způsob, jakým se na celém světě vyrábí mobilní telefony a další elektronika – a to s důrazem na férový přístup k zaměstnancům, takový cíl si vytyčila malá nizozemská společnost Fairphone. Rok po založení už prodala 24 tisíc telefonů.

Běžný mobilní telefon vznikne ze surovin, o jejichž původu výrobce skoro nic neví, a montují jej dělníci, o jejichž pracovních podmínkách se toho snaží vědět co nejméně. Společnost Fairphone se rozhodla zavedenou praxi měnit. „Vznikli jsme jako aktivisté, kteří chtěli na toto téma upozornit. Loni v lednu se z nás stala obecně prospěšná společnost s úmyslem vyrábět telefony. Díky tomu můžeme otevřít témata spojená s výrobou. Tím, že se do procesu zapojíme, může odhalit jeho chyby a snažit se je napravit,“ vysvětluje cíle Fairphone jeho marketingová šéfka Tessa Wernink.

Výsledný telefon se podobá mnoha dalším. Přistroj postavený na operačním systému Android Fairphone zasílá po celém světě za 325 eur. Většinu první série čítající 25 tisíc telefonů firma rozeslala na přelomu minulého a letošního roku, tisícovku přístrojů nyní nabízí nizozemský operátor KPN. Další dodávky Fairphone připravuje na letošní léto, zájemci se mohou nezávazně registrovat na webu firmy.

„Férové“ telefony si uživatelé na facebookovém profilu firmy zatím převážně chválí, i když jej zjevně trápí několik dětských nemocí. Majitelé, mezi kterými je asi dvacítka Čechů, si stěžují hlavně na pády operačního systému. Fairphone prý už pracuje na nápravě.

Firma se chce odlišit i tím, že na rozdíl o řady současných chytrých mobilů půjde řada jeho dílů snadno vyměnit. „Co nemůžete otevřít, to nevlastníte,“ hlásá Fairphone. Firma navázala spolupráci se společnosti iFixit, která vytváří návody pro domácí opravy spotřební elektroniky a prodává náhradní díly. „Navíc budeme za mírný poplatek prodávat náhradní díly na našem webu,“ říká Wernink.

První edice FairphonePrvní edice Fairphone|FairphonePrvní edice Fairphone

Firma se ovšem stará o osud telefonu i poté, co zákazník vzdá poslední pokus o jeho opravu. „Zajímá nás celý životní cyklus telefonu – od těžby, přes výrobu, distribuci, používání až po recyklaci,“ vysvětluje Wernink. Za každý prodaný telefon Fairphone investuje tři eura do recyklačních projektů v zemích, kde se dosud odpad netřídí. Časem by se ekologické snahy firmy mohly posunout ještě dál a suroviny na výrobu férových telefonů poskytnou vysloužilé přístroje.

Ekologický telefon vyvíjí i další nizozemská společnost Phoneblok. Jí vyvíjený telefon by se měl skládat z jednotlivých vyměnitelných modulů, které by mělo být možné měnit podle potřeby nebo kvůli opotřebení. Na telefonu se snadno vyměnitelnými díly pracuje i čínský výrobce ZTE. Na rozdíl od Fairphonu ale neakcentují snahu o spravedlivější výrobní proces.

Tessa Wernink: Musíme vyrábět tam, kde jsou problémy

Tessa Wernink, FairphoneTessa Wernink, Fairphone|Fairphone

Fairphone by mohl vznikat v zemích, kde není porušování lidských práv na denním pořádku. To by ale k ničemu nevedlo. Podmínky dělníků v Kongu nebo Číně lze změnit jedině tehdy, když se zapojí do vzniků férového telefonu, říká marketingová šéfka Fairphone Tessa Wernink. I za cenu dočasných kompromisů.

E15: Principem vaší společnosti je férový přístup k pracovníkům v Číně či Kongu, kteří se podílejí na výrobě Fairphone. Co to v praxi znamená?

V současné chvíli nemůžeme zaručit, že produkt, který vyrábíme, je zcela fér. Lépe řečeno – víme, že jen u dvou z 30 kovů, které telefon obsahuje, dokážeme říct, odkud pocházejí a něco málo o situaci v dole. V případě těch dvou, které získáváme z dolů v Kongu, spolupracujeme s iniciativami, které sledují, zda je důl bezkonfliktní. Tedy zda peníze nekončí v rukách místních válečníků. Jsme ale prvními, kteří přiznávají, že podmínky v těchto dolech nejsou v souladu s našimi ambicemi. Například víme, že v dolech pracují i děti a bezpečnost práce musí být rovněž zlepšena. Přesto si myslíme, že když zůstaneme v Kongu a budeme investovat do místní ekonomiky, budeme moci podmínky krok za krokem vylepšovat. To samé se týká i výroby.

E15: Nebylo by jednodušší vyrábět v zemích, které nemají potíže s dodržováním lidských práv?

Zvážili jsme všechny naše možnosti. Mohli jsme investovat a vyrábět v Evropě. Nebo můžeme zůstat v zemích, kde se tyto problémy vyskytují, a snažit se je vyřešit. Proto vyrábíme v Číně. V továrně se kterou spolupracujeme, narážíme na potíže s přesčasy a nízkými mzdami. Takže náš telefon zatím není fér, ale pracujeme na tom.

E15: Jak konkrétně pomáháte čínským dělníkům?

Vytváříme sociální fond pro zaměstnance, do kterého jde 2,5 dolaru za každý vyrobený telefon. Další 2,5 dolaru přidala továrna. Fond budou spravovat zástupci zaměstnanců, management a Fairphone. Dohromady rozhodneme, co s nashromážděnými 125 tisíci dolary uděláme. Zaměstnanci mohou například dostat mimořádnou odměnu. Týkalo by se to přitom celé továrny, nejen výrobní niky Fairphone. Pokud chceme něco změnit, nemůžeme dělat rozdíly. Tím bychom akorát vytvořili další problémy. Fond by také mohl být prvním krokem pro vznik stálých zástupců zaměstnanců, kteří vyřeší potíže s přesčasy.

Nikdo nedokáže říct, v jakých podmínkách byly vytěženy kovy, které používá při výrobě svých přístrojů

E15: Funguje tento přístup i v Kongu?

Spolupracujeme tak s organizací Conflict Free Tin Initiative. Tu tvoří skupina společností, které se spolu s nizozemskou vládou a místními organizacemi snaží vytvořit dodavatelský řetězec, který nám umožní zjistit původ materiálů a sledovat jejich pohyb. Nyní žádný takový systém neexistuje, dochází proto k rozsáhlému pašování a nikdo nedokáže říct, v jakých podmínkách byly vytěženy kovy, které používá při výrobě svých přístrojů. S místními také mluvíme o cenách na světových trzích, aby věděli, jakou cenu by měli za svou práci dostat.

E15: Může Fairphone jako poměrně malá společnost vyvolat velké změny v celém odvětví?

My odvětví určitě nezměníme, ale zákazníci mohou. Protože jsme malí, můžeme telefon vyrábět s uplatněním těch nejlepších metod a ukázat, že to jde. Myslíme si, že lidé chápou svou úlohu v celém procesu a budou požadovat produkty vyráběné jinak. Je důležité velkým firmám ukázat, že zde existuje trh pro férové výrobky.