Stát chystá nová pravidla zdanění realitních obchodů

Ministerstvo financí připravuje nový zákon, kterým chce změnit zdanění obchodů s nemovitostmi. Nově má platit daň pouze kupující. Při koupi novostaveb se bude dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit bydlení. Uvádí to elektronická knihovna připravované legislativy.

„Dochází ke změně osoby poplatníka, jímž má být napříště ve všech případech nabyvatel. Tato změna má zajistit vyšší efektivitu výběru daně, neboť se v jejím důsledku sníží administrativní náročnost správy daně, především v souvislosti se zánikem institutu zákonného ručení u této daně, a současně se usnadní vymáhání daňových nedoplatků, jelikož u nabyvatele lze případnou daňovou exekuci provést i formou prodeje jím nabyté nemovité věci,“ uvádí předkládací zpráva. Dokument je v připomínkovém řízení, účinnost zákona se předpokládá od 1. ledna 2014.

Stát chce začít také vybírat daň od firem, které změní majitele a přitom vlastní nemovitosti. Navrhovaná norma má v tomto případě bránit obcházení daňové povinnosti formou vkladu do obchodní korporace a následných převodů podílů v této firmě. Má se snížit rozsah písemností, které poplatník musí přikládat k daňovému přiznání. Plátci daně si už navíc nebudou muset ve většině obvyklých případů objednávat znalecký posudek. Finančnímu úřadu bude stačit přehled takzvaných administrativních cen, které budou vycházet z cen obdobných nemovitostí v dané lokalitě.