Stovky umělců zaplní Chebské dvorky

Za dva týdny začne největší multižánrový umělecký festival v kraji. Svým pojetím je ojedinělý i v rámci republiky.

Stovky výtvarníků, fotografů, performerů, hudebníků a divadelníků ovládnou od 10. do 13. června čtyřiadvacet dvorků v historickém jádru Chebu.
Sedmý ročník festivalu práce sto padesáti vystavujících, koncerty, divadelní představení, filmové projekce a v daleko větší míře nežli v předchozích ročnících také tvůrčí dílny s účastí festivalových návštěvníků. Festival zahájí hudbou v rytmu ska skupina Fast Food Orchestra.
„Tvůrčích dílen je letos nesrovnatelně více. Ať už je to možnost potisknout si donesené tričko na sítotisku, vytvářet prostorovou kresbu ze dřeva pod vedením sochaře Ivana Tlustého, zajímavá dílna Bořivoje Hořínka s fotografickou tematikou nebo ve spolupráci s městskou knihovnou vytváření koláží ze starých knih,“ láká ředitel festivalu a šéf galerie G4 Zbyněk Illek.
Z divadel lze upozornit na Divadlo Rity Jasinské a soubor Décalages, který vznikl z bývalých členů divadla Continuo. Žánrově velmi pestrá je hudební nabídka, která sahá od písničkáře Záviše přes vokální kvartet Yellow Sisters a šansoniérku Szidi Tobias po energický bigbít UDG a pubrockovou legendu Echt!. Celkem se uskuteční dvanáct koncertů.
„Lahůdkou bude strhující show světoznámého bubenického souboru Power!Percussion, kteří festival v sobotu uzavřou,“ doporučuje Illek.
Své filmy představí studenti pražské FAMU, oproti loňsku budou letos navíc k vidění i projekce filmařů z Londýna.

Programové tipy

Fast Food Orchestra 10. 6., dvorek č. 11, 19 hodin Pražská kapela zaměřená na styl ska vznikla v letech 199496. Vydala zatím čtyři alba. Na posledním se objevují prvky reggae, dancehallu, ragga, rocksteady, punku, hip-hopu, popu nebo breakbeatu.

Tvůrčí dílny 11. - 12. 6., dvorek č. 4, od 11 hodin, 13. 6. od 10 hodin Dílny jsou pro děti i dospělé. Každý den se jich uskuteční deset až dvanáct. Podrobnosti na www.chebske-dvorky.cz.

Terezie Palková a Jaryj Redman 11. 6., dvorek č. 20, 17.30 hodin Pražská svérázná zpěvačka vlastních expresivních šansonů se doprovází na klávesy a akordeon. Vystoupí s pop/folk/ coreovým alternativním kytaristou.

Echt! 11. 6., dvorek č. 11, 20 hodin Legendární pubrocková formace s osobitým frontmanem, zpěvákem, saxofonistou a kytaristou Karlem Malíkem konečně dorazila na chebský festival. Jsou stále stejně dobří jako před dvaceti lety.

Výstavy 11. - 13. 6., dvorky č. 1 - 24 Vystavené kresby, malby, fotografie a díla vytvořená dalšími výtvarnými technikami jsou k vidění po celou dobu festivalu. Podrobnější informace včetně mapy s dvorky na www. chebske-dvorky.cz.

Szidi Tobias & Band 13. 6., dvorek č. 2b, 19 hodin Vynikající slovenská šansoniérka se skupinou představí především písně z třetího, posledního alba Pod obojím. Jde o jedinečné spojení hladivých melodií a drsnosametového hlasu v písních plných citu.

Záviš 12. 6., dvorek č. 11, 17 hodin Proslulý písničkář, vpravdě lidový umělec, jehož cítění, poezie ani hudební projev nesnese žádné škatulky. Učebnicový příklad volnomyšlenkářství. Vydal osm alb a několik knih. Poslední album se jmenuje Bože, já jsem vůl!.

UDG 12. 6., dvorek č. 11, 19 hodin Parta z Ústí nad Labem existuje už deset let, z lokální obliby na celostátní úroveň prorazili před čtyřmi roky. Natočili tři alba.

Yellow Sisters 13. 6., dvorek č. 14b, 14 hodin Skvěle sezpívaný ženský kvartet si vystačí pouze se svými hlasy. Jejich písně jdou napříč žánry, láska k africkým písním je patrná.

Power!Percussion 13. 6., dvorek č. 11, 21 hodin Strhující bubenická show světoznámého hudebního souboru. Profesionální hudebníci, mistři klasické i rockové hudby se sešli v ansámblu čistě bubenickém. Zdrojem rytmu je všechno, včetně vlastních těl.

Míra Horník 13. 6., dvorek č. 2b, 16.45 hodin Nestor chebské rockové scény, který v posledních letech vystupuje sólově jen s kytarou a s vlastními songy. „V baru u Hadí hlavy je dneska nějak mrtvo. Přesto mě to baví, sekáme hadům hlavy.“