Studentská láska vydržela 67 let

Karel a Naděžda Marouskovi z Jihlavy oslavili v sobotu šedesát let od sňatku. Když se seznámili, byli málem ještě děti.

V sobotu měli na jihlavské radnici plno. Datum 6. 6. 2009 přilákalo do obřadní síně mnoho snoubenců, aby právě v tento den uzavřeli manželství. Jeden z párů se ale vymykal. Diamantovou svatbu, šedesáté výročí sňatku, tam slavili Karel a Naděžda Marouskovi z Jihlavy. Jsou ročníky 1926 a 1927.

Seznámili se, když společně v letech 1941 až 1944 studovali na třebíčské obchodní škole. Společně také dojížděli, on byl z Malého Beranova, ona z Jihlavy. „České školy se v Jihlavě, která byla hodně německá, zavřely. Proto jsme to řešili dojížděním do Třebíče,“ říká Karel Marousek.

Co dnes jedenaosmdesátiletou prababičku kdysi zaujalo na studentu Marouskovi? „Co by, byl to prostě fešák! A nevypadá špatně ani teď,“ odvětila zkrátka. Svého muže oslovuje trochu mazlivě a trochu starosvětsky „Marousku“.

Brali se 4. června 1949 v jihlavském kostele Povýšení svatého Kříže. „Měla jsem tehdy klasické dlouhé bílé šaty. Líbí se mi ale i moderní nevěsty,“ hodnotí Naděžda Marousková.

Oba manželé pracovali jako úředníci. Bydleli nejdříve v Malém Beranově, v roce 1964 se přestěhovali do Jihlavy. Procestovali v životě hodně míst, ale nejvíc mají rádi české hory. Až minulý rok s turistikou skončili, protože „ty kopce jsou snad stále vyšší a vyšší“.

Diamantové svatby nejsou příliš časté. V březnu se ale jedna slavila na zámku v Polné. Tam byli hlavními aktéry Jaromír a Anna Novákovi ze Stříteže. Na místě byla i téměř stoletá matka nevěsty.

Marouskovi mají dvě děti, syna a dceru. Nesou křestní jména svých rodičů, tedy Karel a Naděžda.
Děti daly páru čtyři vnoučata a ty už pět pravnoučat, čtyři kluky a jednu dívku.

Na dovolené byli manželé vícekrát v Jugoslávii, navštívili Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko i Sovětský svaz. Trasy túr si ale začali sčítat až v důchodu. Za dvacet let ušli 3635 kilometrů.