Tak mluvili vaši předci. Poslouchejte nahrávky mizejících nářečí češtiny

Kam? Hentam!

Kam? Hentam! Zdroj: Český jazykový atlas, Ústav pro jazyk český AV ČR 2012, http://cja.ujc.cas.cz

Ta sršeň v Čechách a ten sršeň na Moravě
Vose říkají i vos nebo vosák
Jazykové mapy ukazují, jak se liší slovní zásoba v různých regionech
Jazykové mapy ukazují, jak se liší slovní zásoba v různých regionech
Jazykové mapy ukazují, jak se liší slovní zásoba v různých regionech
23
Fotogalerie

Nedávno byla zveřejněna aplikace s názvem Mapka, která nám může prozradit ledacos o tom, jak se kde mluvilo a mluví. Můžete si v ní třeba vyhledat, do které nářeční oblasti patří vaše rodná obec, a poslechnout si historky, které vyprávějí nářeční mluvčí.

Při prvním pohledu na Mapku vidíme náš stát rozdělený do několika barevných území - jsou to tradiční nářeční oblasti. Umístění hranic na mapě vychází z dřívějších i současných výzkumů a pravděpodobně se bude dále zpřesňovat.

Vedle tohoto základního nářečního dělení je možné si zobrazit i podrobnější členění na menší oblasti, tzv. nářeční úseky a typy, pro která je vždycky typické množství shodných jazykových jevů.

Není překvapivé, že mnohem větší diferencovanost najdeme na Moravě a ve Slezsku než v Čechách.

A v Čechách si zase můžeme všimnout, že nářeční úseky a typy nalezneme spíš směrem k okrajům území, zatímco střed zůstává jednolitý.

Prohlédněte si mapky, jak se kde mluví:

To souvisí s vývojem nářečí, kdy se jazykové změny šířily z politického a kulturního centra směrem k okrajům území.

Tam řada změn už nedorazila a místo toho zůstal zachován historický stav, případně proběhly změny jiné a tak vznikala nářeční rozrůzněnost.

Zkusíme-li se podívat, co skrývají žluté markery na mapě, objevíme jednak přehledy nářečních jazykových jevů, jednak řadu nahrávek nářečních mluvčích z minula i současnosti.

Můžeme si poslechnout dnes už historickou podobu nářečí z 50. až 60. let 20. stol. v nahrávkách pořízených při výzkumu pro Český jazykový atlas. A porovnat si ji lze s vyprávěními z posledních dvou desetiletí.

Pokračování textu najdete na webu Reflex.cz >>>