TechnoPark se ještě nezaplnil ani z poloviny

Pardubický TechnoPark se potýká s nezájmem firem a zatím více než polovina zeje prázdnotou. Vedení si stěžuje na hospodářskou krizi, která přibrzdila předpokládaný rozvoj. TechnoPark Pardubice citelně zasáhla globální krize, když přibližně po roce a půl provozu není ještě ani z poloviny zaplněn.

„TechnoPark je obětí ekonomické krize. Otcové zakladatelé jej směrovali vzhledem k dobrým kontaktům na automobilky Škoda, Volkswagen, Audi a jejich subdodavatele do automobilového průmyslu,“ vysvětluje člen představenstva Jaroslav Valoušek. TechnoPark je poměrně výhodně umístěn, když na dálnici D11 je to 14 kilometrů. Od Prahy činí vzdálenost 105 kilometrů. Pardubické hlavní nádraží je důležitou železniční křižovatkou s vybavením pro kontejnerovou překládku. Mezinárodní letiště se nachází čtyři kilometry od areálu TechnoParku a poskytuje služby v oblasti leteckého carga.

#####Vše potřebné, i něco navíc

Park se původně měl zaplnit dnem otevření, poté však následoval sešup celého odvětví. Z plejády zvučných nápadníků zbyla jen firma Gradus s korozními testy součástek. Útočiště zde nalezly i firmy z jiných branží, například Frimark zabývající se vakuovou technikou nebo firma zaměřující se na bezpečnostní kamery Koukaam. Svá útočiště zde nalezly firmy vyrábějící inteligentní domy a software pro lokalizaci mobilních telefonů. V areálu pracuje přibližně 100 lidí. Japonští „automobiloví“ sousedé v tamní průmyslové zóně (Panasonic, JTEKT, Kayaba) si však vystačí s rozvojovými plány sami. Projekt spolupráce místních samospráv a univerzity nabízí také kancelářské a laboratorní prostory, poloprovozní a výrobní haly.

Příčkové moduly mohou být flexibilně uspořádány, k dispozici jsou optické datové a telefonní připojení, jakož i WiFi nebo VoIP telefonie. Zbrusu nové haly ukrývají nevšední zázemí, například voda k vytápění se čerpá z vrtů hlubokých 180 metrů. Její teplota dosahuje asi 15 stupňů Celsia, takže v létě jí lze chladit místnosti. Dotace z EU přitom činily přibližně 300 milionů korun, dalších asi 150 milionů korun si majitelé půjčili od bank a musí je splácet. Nepříznivá situace vyžaduje řešení, podnikatelský a vědecký inkubátor už v loňském roce požádal představitele samosprávy o pomoc a angažovat se v tom začaly krajský úřad i pardubický magistrát.

#####Peníze nebudou

Po několikaměsíčních jednáních však Pardubický kraj ani město Pardubice TechnoParku nakonec dvacetimilionovou půjčku neposkytnou. „Banka vznesla požadavek zástavy, což by pro nás znamenalo nejdříve vyplatit 20 milionů korun, totéž také město, a to už je těžko řešitelné,“ vysvětluje hejtman Radko Martínek.