Tikot hodin připomene, že čas nečeká

Adventní trhy 12. a 13. prosince na jindřichohradeckém zámeckém nádvoří oživí nová výstava hodin s názvem Čas nečeká.

Když se lidé rozhodli měřit čas, začali vyrábět stroje, které ukazovaly, jak minuty ubíhají. Na výstavě Čas nečeká návštěvníci uvidí více jak padesát důmyslných strojů času nejen z expozice zámku v Jindřichově Hradci, ale i z dalších šesti jihočeských památek.
Václav Bis je kastelánem na jindřichohradeckém hradu a zámku už čtyři roky, ale i na svém předchozím působišti v Dačicích se snažil o to, aby všechny hodiny v zámeckých pokojích šly.
Hodiny jsou nejen důmyslné stroje, ale mistři hodináři z nich vytvořili i krásná umělecká díla.
„Já si prostě myslím, že hodiny mají v místnostech tikat a odbíjet čas. Jsem nervózní, když některé nejdou. Rozhodně to interiéru dodá pocit života. Zámecké prostory by podle mě měly vypadat tak, jako že je někdo právě teď na chvilku opustil. Tikající hodiny nám ukazují, že čas opravdu nečeká,“ myslí si Václav Bis.
Většina exponátů je z prohlídkových tras jednotlivých zámků. I proto bude výstava ukončena ještě před zahájením nové návštěvní sezony.
„Máme zde například velké vykládané hodiny, které vytvořil slavný francouzský nábytkář Boulle, který je vynálezcem speciální techniky intarzie takzvané marketérie. To je vykládání dřeva slonovinou, želvovinou a zlacenou mosazí. Tyto hodiny jsou ze zámku Hluboká,“ láká Bis.
Dodává, že od hodináře ruských carů, králů a císařů Carla Fabergé jim ze zámku Červená Lhota zapůjčili hodiny ze zlata, posázené perlami a ozdobené smaltem.
O vzácné strojky se pečlivě stará hodinář Pavel Kappler, který se na starožitné hodiny specializuje.
„Opravit jde všechno, ale někdy je problém sehnat vhodný materiál. Co neseženu, si musím vyrobit sám,“ říká hodinářský mistr.
Expozice je k vidění ve výstavní místnosti na druhém zámeckém nádvoří až do
23. prosince ve všední dny od třinácti do šestnácti hodin. A poté až na jaře od začátku dubna do konce května.