Třítunový zetor jako zbraň proti zločinu

Policisté v anglickém Dorsetu mají nový služební „vůz“. Tříapůltunový traktor z brněnské traktorky Zetor.

Pro zloděje z anglického Dorsetu, kteří byli donedávna přesvědčení, že je na ně policie kvůli tamnímu terénu krátká, to nebyla dobrá zpráva.
Na venkovské zločince z hrabství na jihozápadě Spojeného království totiž mají tamní policisté novou „zbraň“, která pochází z brněnské traktorky Zetor.

Operace Venkov

„Tříapůltunový Zetor Proxima včetně modrého majáčku jsme dorsetské policii zdarma zapůjčili,“ uvedla mluvčí brněnského podniku Eva Prstková. Slavnostní premiéru si traktor v policejních barvách odbyl před několika týdny na zemědělské přehlídce Dorset Country Show při představení preventivní akce tamních policistů nazvané operace Venkov.
Zatímco si zemědělci atypický stroj pochvalovali, úsměv dost možná zmizel z tváří těch, kteří našli přivýdělek v drobných krádežích na úkor sedláků. A takových není v hrabství u Lamanšského průlivu málo. „Trestné činy jako například krádeže měděných střešních krytin, zbytkového kovu či topné a motorové nafty jsou na vzestupu, obzvláště v období rostoucích cen pohonných hmot,“ upozornil Les Fry, policejní inspektor pro oblast Dorchesteru a Sherbornu. Slova policejního inspektora potvrzují i statistiky.
Podle nich jen v letošním roce stoupla v oblasti, kde zemědělci pěstují především žito, pšenici, len nebo chmel, proti loňsku trestná činnost o sedmnáct procent a krádeží traktorů zaznamenali policisté o osm procent více. „Má to velký vliv na místní podnikání. Proto se chceme spojit s místními obyvateli a zajistit, aby nám pomohli udělat vše pro omezení zločinnosti na venkově,“ uvedl inspektor Fry. Jedním dechem ovšem dodává, že jeden traktor v policejním hávu zemědělce asi nespasí. „Při operaci Venkov vyzýváme starousedlíky, aby si oplotili pozemky nebo si nechali namontovat stopovací GPS zařízení do svých strojů,“ upřesňuje důstojník. O méně trestných činů stojí i policisté z okresu Brno-venkov. Ti však traktor vyvedený v policejních vzorech od Zetoru nedostanou a zatím ani nechystají podobnou preventivní akci. „Na Brněnsku totiž nejsou krádeže zemědělských strojů tak časté,“ vysvětluje Bohumil Malášek, mluvčí policie Brno-venkov.

Kradou nářadí

Spíše než stroje kradou podle policie zloději v okolí Brna úrodu, suroviny a nářadí. Důkazem je například případ z posledních dní, kdy v lese U Tří studánek v Pozořicích na Brněnsku ukradl neznámý pachatel několik zemědělských strojů.
„Kromě toho poničil více než sto sedmiletých dubů, když stromky pořezal v různé výšce. Majitel vyčíslil škodu na nejméně dvacet tisíc korun,“ doplnil Malášek.