Ulice přitančí do světel jeviště

Street dance, jak jeho název napovídá, patří na ulici. O víkendu se ale představí v Komorním divadle. Na festivalu Streets in Opera.

Do divadla se chodí v krásných šatech, slavnostně naladěni, upraveni. Na opačném konci kulturního spektra pak leží street dance, nefalšované dítě ulice. Jedinečný festival Streets in Opera se rozhodl tyto dva světy propojit. V Komorním divadle to pouliční tanečníci rozbalí 20. a 21. listopadu.překvapilo, ale myslíme si, že právě tohle spojení bude i pro publikum hodně atraktivní,“ říká Kristýna Blahetová z pořadatelského týmu. Do Plzně dorazí pražští Dance 2XS, kteří září v Talentmanii, z Českých Budějovic přijedou Break Beat, z Brna Beat Up a domácí scénu zastoupí United Pilsen.

Vstupenky navíc umožní všem tancechtivým navštívit i after party v Buena Vista Klubu, a to v sobotu pod taktovkou tanečníky velice oblíbeného DJe Noxe. V sobotu to Streets in Opera svižně odpálí vystoupením vynikajících Dance 2XS, což je špičkové taneční těleso, které si vyzkoušelo hip-hop, moderní jazz, new style, R´n´B, progressive house dance, lockin, poppin, wacking, break dance, body drumming a řadu dalších tanečních stylů. Druhý streetdancový koncert sobotního večera obstará českobudějovická formace Break Beat. Ta před časem bez nadsázky uhranula publikum svým hiphopovým divadlem Nejsi sám. Festival uzavře Plzeň Nedělní program odstartuje brněnská taneční skupina Beat Up, která patří k nestorům českého street dance. A zároveň je jednou z nejlepších formací tohoto stylu. Festival Streets in Opera uzavře vystoupení domácího souboru United colors of Pilsen.

„To je uskupení spojující několik plzeňských tanečních souborů: Afresh Dance Community, Onelove Elephant, Spider Dance Company, E.B.T.S., Poppinmasters, Storm Ballet Studio, E-Motion či Uniwerzal Breakers,“ vypočítává Kristýna Blahetová. Divadlo překvapilo „Lákalo nás pozvat do Plzně nejlepší české streetdancové skupiny, na jejichž vystoupení by jinak diváci museli jet třeba do Prahy. Když jsme tanečníkům řekli, že budou vystupovat v divadle, hodně je to