V Česku slouží vodní díla stará i přes sto let. Podívejte se, jak rostly jezy a elektrárny na Vltavě a Labi

Vodní dílo Troja–Podbaba: Při rekonstrukci plaveních komor v roce 1996 byly zřízeny dvě vodní elektrárny v bočních zdech větší komory.

Vodní dílo Troja–Podbaba: Při rekonstrukci plaveních komor v roce 1996 byly zřízeny dvě vodní elektrárny v bočních zdech větší komory. Zdroj: www.lvvc.cz/Povodí Labe, státní podnik

Vodní dílo pod hradem Střekov u Ústí nad Labem se stavělo v letech 1923 až 1936.
Vodní dílo Střekov: Současný pohled na dílo, jehož součástí je kromě plavební komory také vodní elektrárna a rybí přechod.
Vodní dílo Střekov: Budování plavební komory podle návrhu architekta F. Vahaly. Cílem bylo především splavnit řeku v oblasti střekovských peřejí.
Vodní dílo Střekov: Historický výkres – studie.
Vodní dílo Střekov: Vzpěrná vrata v dolní části velké plavební komory.
37
Fotogalerie

Začaly vznikat už na konci 19. století a většina z nich je dodnes funkční. Plavební komory, jezy nebo vodní elektrárny na více než 300 kilometrů dlouhé trase mapuje nová aplikace Fakulty stavební ČVUT v Praze. Prohlédněte si historické u současné fotografie staveb.

Aplikace dostupná na www.lvvc.cz kromě podrobného popisu a historických dokumentů poskytuje i tipy na turistické zajímavosti v okolí. V animaci představuje vývoj moderních úprav vodní cesty až do současnosti, seznamuje s významnými osobnostmi a obsahuje i množství map a výkresů.

Detailně zmapovaná vodní cesta zachycuje tok Labe od Pardubic po státní hranici s Německem v délce 240 kilometrů a 84 kilometrový úsek toku Vltavy od Štěchovic po Mělník.