V Liberci postaví první kamenný hospic v kraji

První krajský kamenný hospic vyroste v Liberci na pozemku získaném od města. Podle studie rekonstrukce objektu přijde přibližně na 80 milionů korun. Uvedl to krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček.

„Liberecký kraj je jedním z mála krajů, kde kamenný hospic doposud není a jeho vybudování je potřebné. Nyní již máme zpracovanou studii budoucího hospice, jehož kapacita by měla být maximálně 28 osob,“ říká Petráček. Podle lékaře z oddělení klinické onkologie Krajské nemocnice v Liberci Marka Sochora se podle zahraničních zkušeností počítá pět hospicových lůžek na 100 tisíc obyvatel, a to by liberecký hospic splňoval.

„Původní budova je krásná, v dobrém místě, ale postavená na přelomu 19 a 20. století. Nakonec jsme zvolili variantu s dvěma dostavbami na bocích původní stavby, kde budou další pokoje,“ líčí architekt Martin Rössler. V přízemí bude zázemí pro personál a služby, v patrech lůžka, jídelna, prostorná foyae, ale i místnost pro rozloučení a márnice. Pod střechou pak přibudou lůžka pro stážisty a rodinné příslušníky, kteří chtějí zůstat přes noc,“ popisuje s tím, že bude využita i kaple v 2. patře. „Součástí hospice bude i čajovna zapuštěná do zahrady,“ doplňuje.

Podle ředitelky Hospicové péče sv. Zdislavy Taťány Janouškové se řeší i adresa, na které bude kamenný hospic působit. „Tady v okolí jsou samé pesimistické názvy – ulice U Sirotčince, U Krematoria, Šibeniční vrch. Našli jsme ale přilehlou ulici, která nemá jméno, a tak jsme navrhli pojmenování – Lemberská, neboť svatá Zdislava žila na hradě Lemberk,“ vysvětluje. Než bude kamenný hospic dostaven, bude sv. Zdislava nadále poskytovat hospicovou péči v terénu a na hospicových lůžkách v nemocnicích v Liberci, České Lípě, Turnově a Semilech.