Velké perličky malé olympiády. Na večerní dramata přijede i hrabě

Už za dva měsíce se do Liberce sjedou nejlepší talentovaní sportovci z celé Evropy. Liberec uvidí ty, kteří budou v roce 2014 bojovat o medaile v Soči.

Davy mladých lidí se během první prosincové soboty tlačily v libereckých Lidových sadech. Z celé republiky sem dorazili dobrovolníci, kteří se už v první půlce února budou starat o hladký průběh „malé olympiády“.
Po loňském mistrovství světa, které si příliš dobré renomé neudělalo, prověří Liberec další obří akce. V krajském městě a také v Jablonci a Rejdicích se uskuteční evropský zimní olympijský festival mládeže EYOWF 2011.
Kvůli němu se do Liberce sjedou národní výpravy ze zemí celé Evropy. Patnáct set lidí přijede kvůli krasobruslení, snowboardcrossu, běhu a skokům na lyžích, alpskému lyžování nebo utkáním v ledním hokeji.
Sedmička připravila přehled největších zajímavostí, které o olympijském festivalu mládeže a o tom, co všechno čeká v únoru Liberec, možná ještě nevíte.

O velkém šéfovi

Na zahájení olympijského festivalu dorazí Jacques Rogge, prezident Mezinárodního olympijského výboru. „Jeho účast je jistá. Už pouze upřesňujeme jeho program. V Praze nebo Liberci se také setká s předsedou vlády Nečasem,“ říká Milan Jirásek, šéf českých olympioniků.
Belgičan Rogge je zajímavou osobností. Původním povoláním je ortoped, ale je také šlechticem, má titul hrabě. Belgii reprezentoval v jachtingu a byl také členem belgického ragbyového týmu.

O klukovi v akci

Účastníci zimního festivalu se kromě kvalitních sportovních výkonů mohou těšit také na zajímavý gurmánský zážitek. „O jejich jazýčky bude totiž pečovat Ondřej Slanina, jenž se v organizačním výboru ujal postu manažera sekce cateringu,“ říká Vladimír Zemánek, mluvčí organizačního výboru.
Profesionální kuchař a podnikatel v gastronomii Slanina se stal v Česku velice populárním především zásluhou televizního pořadu Kluci v akci a také díky několika knižním kuchařkám, ve kterých nabízí recepty na spoustu chutných originálních jídel a pamlsků.

O diamantech na krku

Nejúspěšnějším z mladých talentů, které se představí v Liberci, budou na krku viset medaile vypadající jako zářící diamant. Autorkou medailí je studentka Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru Barbora Hrubá, která zvítězila v soutěži studentů uměleckých škol.
„Napadlo mě udělat kostku s brusy a řezy tak, aby vzbuzovala dojem diamantu. Skleněný základ se bude vyrážet do litého čirého skla a doplní se barevnými prvky podle pořadí na stupních vítězů,“ popisuje Barbora Hrubá svůj nápad, jehož realizace jí zabrala pouhé dva dny.

O přenosech v televizi

Souboje mladých talentů bude v přímých přenosech i záznamech vysílat televize, konkrétně stanice Eurosport 2.
„Ta nabídne divákům deset hodin přímých přenosů. Mezi návrhy je hokejový duel Česko–Finsko a finále celého turnaje, skokanské závody jednotlivců i družstev a běžecká soutěž ve sprintu. Výrobu signálu bude zajišťovat Česká televize,“ objasnil mluvčí malé evropské olympiády Vladimír Zemánek.

O světoběžnících

Na olympijském festivalu bude pomáhat na pět stovek dobrovolníků. Osm z nich to přitom bude mít do Liberce docela dost daleko.
Organizátorům se totiž přihlásili dobrovolníci z Lucemburska, Finska, Německa, Itálie, Španělska a Srbska a také dva ze Slovenska. „Tyto dobrovolníky nejvíce zapojíme jako pomoc pro jednotlivé národní olympijské výpravy, ale kromě toho najdou také uplatnění v sekcích sport a zdravotní zajištění,“ řekla Vanda Šulcová, která má dobrovolníky pro EYOWF 2011 na starosti.

O vzpomínkách hvězd

Je dobré se podívat na přehled mladých talentů, které vybojovaly medaile na předchozích olympijských festivalech. Lepší důkaz o tom, že zimní šampionát v Liberci je přehlídkou budoucích olympijských nadějí, nikdo nemůže nabídnout.
Česko se může pyšnit několika reprezentanty, kteří úspěšně prošli touto špičkovou dorosteneckou soutěží a poté se prosadili i mezi dospělými.
Zlaté medaile na EYOWF totiž v minulosti pro Českou republiku vybojovali třeba novopečená náměstkyně libereckého primátora Zuzana Kocumová i bronzový z letošního Vancouveru Martin Koukal.
„Strašně ráda na soutěž vzpomínám. Účastnila jsem se olympijského festivalu v Andoře v roce 1995. Olympijskou atmosférou tehdy žila celá Andorra. Dokonce při té příležitosti vydala speciální peníze, které se staly cenným sběratelským suvenýrem,“ vzpomíná na svůj dorostenecký úspěch Liberečanka Kocumová. Na velkých olympiádách se později představili i další čeští medailisté z juniorského zimního festivalu. Třeba sjezdař Kryštof Krýzl, krasobruslařka Kateřina Beránková, běžkyně na lyžích Kateřina Hanušová, biatlonista Michal Šlesingr nebo hokejisté Tomáš Plekanec, Miroslav Blaťák, Štěpán Hřebejk, Jan Hanzlík či Václav Nedorost.

O tajemné atmosféře

Kdo má strach, že si mladé sportovní hvězdy neužije, protože přes den bude v práci a nebude mít čas se jít podívat na závody, ten se bojí zbytečně.
Hned několik soutěží malé olympiády se totiž uskuteční i ve večerních časech. „Zvlášť doporučujeme skoky na lyžích na Ještědu za umělého osvětlení,“ říká Vladimír Zemánek.
Mladí skokané na lyžích se v tajemné večerní atmosféře představí v Liberci už v úterý 15. února, o dva dny později se za umělého osvětlení bude na Ještědu skákat i soutěž družstev.
A komu by nestačily skoky, ten může prakticky každý den malé olympiády zajít večer na hokejový zápas. Třeba derby Česko–Slovensko začíná v Tip-
sport Aréně v úterý 15. února v šest hodin večer, proti Finsku nastoupí mladí Češi o den později ve stejný čas. Pokud chtějí Češi dojít do finále, které se hraje v pátek 18. února, musí skupinu s Finy a Slováky vyhrát.

O olympijském ohni

Nemůže chybět na žádné olympiádě a rozhodně bude i v Liberci. Plamen olympijského ohně bude plápolat po celou dobu evropského zimního festivalu v Liberci.
Vzácný oheň si organizátoři přivezou z Řecka. „Poletíme pro něj 20. ledna, právě teď sháníme bezpečnostní lampičku, abychom mohli s ohněm do letadla,“ popisuje Kateřina Nyčová, výkonná ředitelka organizačního výboru EYOWF 2011.