Viktorův betlém na náměstí se rozrostl

Šestapadesátiletý sochař Jan Viktora z Hýskova vyrobil do dřevěného betlému na Husově náměstí v Berouně nové sochy. Svá díla představí také zítra, v sobotu 4. prosince, při osmých Vánočních trzích v Hýskově.

Pod vánočním stromem naproti berounské radnici se dřevěný betlém Jana Viktory objevil poprvé před šesti lety.
Josefa s Marií a malým Ježíškem doplňují postupně další postavičky podle toho, jak si je vedení berounské radnice objedná.
V neděli 28. listopadu se do centra Berouna přestěhovaly další čtyři postavy.
Při letošním adventu tak mohou duše návštěvníků městského centra jihnout před skupinou třinácti výtvorů.

Finiš na závěr

Posledního poutníka, postavičku hocha s rybou a dvě malé ovečky dodělával výtvarník ještě těsně před nedělní vernisáží.
„Doposud jsem tvořil po práci, což bylo dost časově náročné. Jelikož pracuji venku na zahradě s motorovými pilami, nemůžu rušit sousedy z okolí dlouho do noci. Teď v prosinci odcházím nicméně na volnou nohu a budu se sochařině věnovat na plný úvazek,“ řekl bývalý letecký modelář. Původem „Berouňák“ z Velkého sídliště se do Hýskova přestěhoval před dvaceti lety. Mezi starousedlíky teď zavádí novou tradici.

Betlém před Viktorkou

„Loni jsme před naším bývalým koloniálem Viktorka osvítili betlém, pouštěli koledy a rozlévali svařené víno. Letos tohle neformální setkání zopakujeme. Akce měla velký ohlas,“ řekl sochař. Z bývalé rodinné prodejny potravin hodlá v budoucnu vytvořit vlastní galerii.
„Bude to spíš takový malý klubík s prostorem k příjemnému posezení s přáteli a třeba i s muzikou. Kulisu budou tvořit mé výrobky, které voní dřevem. Pracovně tomu proto říkám Dřevárna,“ vysvětlil další ze svých aktivit výtvarník, který sochá zejména z jasanu, lípy a ořechu. Ve volných chvílích hraje pro radost s amatérskou kapelou na pětistrunné banjo.

Od betlému do kapličky

Svoje díla nevystavuje Jan Viktora na berounském náměstí pouze v betlému. Při adventních trzích je nabízí společně s dalšími dvěma berounskými výtvarníky, Zuzanou Svobodovou a Miroslavem Mestekem, také v jednom z prodejních stánků.
Adventní trhy se letos budou v Berouně konat od 15. prosince až do Štědrého dne.
V sobotu 4. prosince navíc chystá expozici svých dřevěných sošek také v Hýskově.
V kapličce na Náměstí 5. května vystavuje už několik let svůj betlém v menším měřítku, než jaký znají lidé z Berouna. „Vánoční trhy v Hýskově na návsi mají daleko přátelštějšího ducha než velké adventní trhy v Berouně, kde se lidé ženou hlavně za nákupy. Je pro mne ctí, že můžu tuhle atmosféru podbarvit výstavou v kapličce,“ uvedl řezbář ke komornější akci v Hýskově, při níž letos vystoupí kromě jiných také americká bluesová zpěvačka Juwana Jenkins.

Pro chvíle spočinutí

V bohatém programu sobotních Vánočních trhů v Hýskově bude Jan Viktora se svými sochami podbarvovat sváteční atmosféru.
„Je mi jasné, že děti budou mít oči navrch hlavy hlavně z Mikulášské nadílky, z rozsvícení vánočního stromu a z losování tomboly. Kdyby se však u mého betlému zastavilo se zájmem byť jen jedno jediné dítko, budu spokojený,“ řekl umělec.
Vánoční trhy v Hýskově s expozicí Jana Viktory začnou v sobotu ve tři hodiny odpoledne. V pět hodin se rozsvítí vánoční strom a pak vystřelí k obloze ohňostroj.
Součástí akce bude také zábavný program plný vánočních soutěží pro děti i dospělé.