Virgin Galactic vsadil na bitcoiny. Prodává za ně vesmírné lety

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Za kybernetickou měnu bitcoin je nově možné koupit výlet do vesmíru. Měnu totiž začala přijímat společnost Virgin Galactic nabízející lety kosmickou lodí. Podle majitele společnosti Virgin Galactic, podnikatele Richarda Bransona, již jedna zákaznice možnost platby v bitcoinech využila.

Virgin Galactic nabízí klientům výlet v kosmické lodi SpaceShipTwo, která pojme šest cestujících a dva členy posádky. Cena za jednoho cestujícího začíná na 250 tisíc dolarů (zhruba pět milionů korun). Vesmírní turisté se dostanou do výšky až 109 kilometrů a několik minut si budou užívat stavu beztíže a pohledu na modrou planetu, který mají jen astronauti. Prvními civilními cestujícími by měl být Branson s rodinou, let je plánován na příští rok.

Měnu bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu již také přijímají některé obchody. Začátkem srpna ji za legitimní platidlo uznal soudce amerického federálního soudu v Texasu. Ve stejný měsíc tuto měnu uznalo rovněž německé ministerstvo financí.

Ovšem bitcoin stále zůstává rizikovou měnou. O tom se mohl minulý týden přesvědčit český bitcoinový trh. Jak server E15.cz informoval dostal nepříjemný políček. Tuzemská burza Bitcash.cz, která s virtuální měnou obchoduje, byla podle informace jejích provozovatelů napadena hackery. Uživatelé Bitcash.cz tak pravděpodobně přišli o všechny bitcoiny (BTC). Provozovatelé webu později uvedli, že podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Jak se vyvíjí kurz bitcoinu

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru na burze Mt. GoxVývoj kurzu bitcoinu k dolaru na burze Mt. Gox | bitcoincharts.comZdroj: Bitcoincharts.com (CC BY-SA 3.0)